Trudnoća je zaista "drugo stanje", period života kada se mnoge stvari menjaju za žene - kako na fizičkom, tako i na emocionalnom nivou. Pored raznih neprijatnih simptoma koji se mogu dogoditi, postoje i oni divni trenuci kada se mama povezuje sa svojom bebom dok je još u stomaku, mašta o njoj, priča, peva joj i razmišlja kako raste i razvija se.

Mamama je posebno važno i zanimljivo da prate rast i veličinu njihove bebe, a osim na ultrazvuku, mnoge mame danas instaliraju i razne aplikacije koje pokazuju da je njihova beba veličine određenog voća, od male borovnice do lubenice...

Kako beba raste po nedeljama u maminom stomaku - pročitajte ispod postupak rasta iz nedelje u nedelju:

1. NEDELJA TRUDNOĆE - Ova nedelja je zapravo još uvek menstrualni ciklus i trudnoća se još nije dogodila. Kao prva nedelja računa se ona nedelja u kojoj ste imale menstruaciju,a zatim dolazi do planiranja trudnoće.

2. NEDELJA TRUDNOĆE - U drugoj nedelji trudnoće vaše telo se priprema za ovulaciju, dakle još niste trudni i ne postoji plod.

3. NEDELJA TRUDNOĆE- Spermatozoid je prošao kroz membranu jajašca. Polako se formira vaša beba. Jajna ćelija koja je sada podeljena se pripija za zid uterusa i sada se zove blastocit. Vrlo je mala, veličine od 0.1 – 0.2 mm u prečniku.

4. NEDELJA TRUDNOĆE - Menstruacija izostaje, radite test na trudnoću koji je pozitivan. Vaša beba se polako razvija i sada je veličine 0,5 mm.

5. NEDELJA TRUDNOĆE - U ovoj nedelji mama i tata mogu da čuju otkucaje bebinog srca, a posteljica i pupčanik su se razvili i počinju da funkcionišu. Beba je veličine susama" oko 1-2 mm.

6. NEDELJA TRUDNOĆE - Već možete detaljnije da vidite bebu na ultrazvuku, naziru se ruke i noge, a vama se pojačavaju simptomi, posebno mučnine. U ovoj nedelji beba je veličine sočiva"- oko 6 mm.

7. NEDELJA TRUDNOĆE - Ove nedelje se razvijaju šake i stopala, beba sada već počinje da liči na ljudsko biće. Beba je udvostručila svoju veličinu od prošle nedelje i sada je dugačka oko 10 mm, otprilike kao borovnica.

8. NEDELJA TRUDNOĆE - U osmoj nedelji trudnoće fetus gubi rep koji je do sada imao i postaje prava mala beba iako je veličine zrna pasulja, oko 22 mm i teška oko 3 grama.

9. NEDELJA TRUDNOĆE - vaša beba se sada kreće u stomaku. Ima osnovne delove tela formirane, a njena veličina je 30 mm i teška je oko 5 grama, nalik na veličinu zrna grožđa.

10. NEDELJA TRUDNOĆE - U desetoj nedelji trudnoće vaša beba već ima sve organe, a dostigla je veličinu šljive - 40mm i 7 g.

11. NEDELJA TRUDNOĆE - Vaš embrion se sada zove fetus! Dugačak je od 45 do 60 mm (kao smokva), a težak oko 8 grama.

12. NEDELJA TRUDNOĆE - U ovoj nedelji najznačajniji je razvoj refleksa. Šake bebe počeće da se skupljaju i šire, nožni prsti da se savijaju, mišići očiju da se stiskaju a usta će praviti pokrete sisanja. Beba je sada dugačka nešto više od 65 mm (veličina kajsije) a teška je oko 14 grama.

13. NEDELJA TRUDNOĆE - Telo bebe počinje da bude srazmerno u odnosu na glavu. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Vaša beba je u ovom trenutku dugačka skoro 76 mm (veličina breskve) a teška je oko 28 grama.

14. NEDELJA TRUDNOĆE - Ušli ste u 4. mesec, vaša beba se izdužuje. Sada je otprilike veličine jabuke, 8 do 10 cm, teška od 30 do 60 grama.

15. NEDELJA TRUDNOĆE - Beba je sada dugačka 10 cm od glave do zadnjice (veličine paradajza), a teška oko 70 grama. Nastavlja se fini razvoj bebine kože, koja je u ovom periodu tanka i prozirna.

16. NEDELJA TRUDNOĆE - Uši su sve bliže svom pravom položaju. Počinju da rastu i nokti na nožnim prstima. Beba je sada veličine paprike - dugačka je oko 12 cm od glave do zadnjice, a teška od 80 do 120 grama.

17. NEDELJA TRUDNOĆE- Ovo je period kada beba brzo raste. U narednih par nedelja ona će udvostručiti težinu i dosta porasti. Sada je teška oko 150 grama, a dugačka je oko 13 cm - od glave do zadnjice (otprilike kao mango).

18. NEDELJA TRUDNOĆE - Beba sada može da čuje zvuke iz spoljnjeg sveta! Od glave do zadnjice beba je dugačka oko 14 cm (otprilike kao veća kruška), a teška je skoro 200 grama.

19. NEDELJA TRUDNOĆE - Razvoj bebinih čula je u punom jeku! Njen mozak se sada "specijalizuje“ za miris, ukus, sluh, vid i dodir. Beba je teška oko 200 do 250 grama, a dugačka je oko 15 cm od glave do zadnjice – otprilike veličine avokada.

20. NEDELJA TRUDNOĆE- Beba je teška od 250 do 300 grama, a dugačka je oko 16 cm od glave do zadnjice (veličine dunje), a oko 25 cm od glave do peta. Posle 20. nedelje beba se meri od glave do nožnog palca.

21. NEDELJA TRUDNOĆE- Bebini lepršavi pokreti sada se pretvaraju u prave udarce! Vaša beba je sada teška oko 350 grama i dugačka oko 26 cm - dužina tikvice.

22. NEDELJA TRUDNOĆE - U ovoj nedelji nastavlja se razvoj bebinog mozga, kao i čula dodira - beba sada može da opipa svoje lice, razvija se pankreas... Beba je sada dugačka oko 28 cm (veličina repe), a teška je skoro 420 grama, i sve više liči na maleno novorođenče.

23. NEDELJA TRUDNOĆE - Vaša beba je dugačka oko 28 cm, a teška nešto više od 450 grama (kao plavi patlidžan). Možda ćete videti kako se migolji ispod vaše odeće.

24. NEDELJA TRUDNOĆE- Vaša beba izgleda skoro isto onako kako će izgledati kada se rodi! Sada je teška oko 540 grama, a dugačka oko 30 cm (kao klip kukuruza).

25. NEDELJA TRUDNOĆE - Beba je sada veličine cvekle - dugačka oko 34 cm u dužini od glave do pete, a teška između 600 i 700 grama.

26. NEDELJA TRUDNOĆE - Vaša beba vas čuje ali i otvara oči. Beba je još mršava, ali nastavlja da dobija na težini. Sada je teška između 700 i 800 grama, a njena dužina od glave do pete iznosi oko 35 cm (veličina dinje).

27. NEDELJA TRUDNOĆE - Vaša beba je sve bucmastija i oblija! Ove nedelje je teška skoro 900 grama (kao glavica karfiola) i dugačka je oko 36-37 cm od glave do pete.

28. NEDELJA TRUDNOĆE- U ovoj nedelji beba dobija na težini i popravlja joj se tonus mišića. Teška je oko 1000 grama (kao brokoli), a dugačka oko 37 cm.

29. NEDELJA TRUDNOĆE - Mišići se razvijaju, a unutrašnji organi i dalje rastu. Mozak sada može da kontroliše disanje. Sada je teško oko 1200 grama, a dugačko oko 38 cm (kao veći paškanat).

30. NEDELJA TRUDNOĆE - Beba je sada dugačka oko 39 cm (dužine špargle) i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice i nabori na koži nestaju sa njenog tela, a kosa raste.

31. NEDELJA TRUDNOĆE- Beba može da okreće glavu sa jedne strane na drugu! Veoma je aktivna - dosta se pomera, i ne da vam da spavate. luća su skoro potpuno zrela. Ove nedelje vaša beba je dugačka preko 40 cm, teška je oko 1500 grama (kao zreo kokos).

32. NEDELJA TRUDNOĆE- Ove nedelje beba je teška 1600 – 1800 grama (kao glavica kupusa) i dugačka je oko 41 cm. Sada zauzima dosta mesta u materici. Njena koža ima roze boju, glatka je i mekana, a nabori su potpuno nestali.

33. NEDELJA TRUDNOĆE - Beba je teška oko 1900 grama (kao ananas) i dugačka nešto više od 42 cm. Njen skelet jača. Kosti lobanje još nisu srasle - što će bebi prilikom rođenja olakšati prolazak kroz porođajni kanal.

34. NEDELJA TRUDNOĆE- U ovoj nedelji beba je teška između 2000 i 2300 grama i dugačka je skoro 43 cm (dužine stabljike zelja). vaša beba se u stomaku ponaša gotovo kao što će i kada se rodi.

35. NEDELJA TRUDNOĆE- Beba zauzima većinu materice i nema mnogo prostora za pomeranje (ako su u pitanju blizanci, prostora je još manje). Sad je dugačka oko 44 cm, a teška oko 2500 grama (kao vrećica krompira).

36. NEDELJA TRUDNOĆE - Ušli ste u 9. mesec, beba je dobro ušuškana u materici, manje se meškolji, ali su joj pokreti sada jači. I dalje dobija na kilaži – oko 30 grama dnevno. Teška je skoro 2700 grama, a dugačka je nešto više od 46 cm (veličine papaje).

37. NEDELJA TRUDNOĆE - Svakog trenutka možete očekivati da vaša beba poželi da upozna svet i da pripreme za porođaj mogu da počnu. Beba je teška od 2700 do 2950 grama (kao tikva), a dugačka oko 48 cm. I dalje dobija na težini - sada oko 14 grama dnevno.

38. NEDELJA TRUDNOĆE - Teška je oko 3000 grama, a dugačka preko 49 cm (kao praziluk). Ima jak stisak, što ćete da osetite kada je prvi put budete držali za ruke.

39. NEDELJA TRUDNOĆE- Vaša beba čeka da pozdravi svet! I dalje dobija na težini kako bi lakše kontrolisala temperaturu tela po rođenju. Već sada je dugačka oko 50 cm, a teška 3000-3250 grama, kao manja bundeva (dečaci su nešto teži od devojčica).

40. NEDELJA TRUDNOĆE - Teško je reći sa sigurnošću kolika je beba sada, ali prosečno novorođenče teži oko 3400 grama (kao lubenica) i dugačko je oko 50 cm.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

ČUDO KOJE SE DOGAĐA JEDNOM U 700.000 TRUDNOĆA, DESILO SE U LESKOVCU! Jelica je za 4 godine rodila dva para blizanca, istog pola Kurir televizija