Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14. NEDELJA TRUDNOĆE: Ušli ste u 4. mesec, mučninama je došao kraj, energija se vraća, a beba je velika poput jabuke

Stigla vam je četrnaesta nedelja, a sa njom i olakšanje od napornih simptoma koje ste imali u prvom tromesečju.

 14. nedelja trudnoće Izvor: Shutterstock

Stigla je četrnaesta nedelja trudnoće, što znači da ste ušli u 4. mesec, a evo šta na početku drugog trimestra možete da očekujete.

Šta se dešava sa bebom?

U nedelji koja označava početak drugog trimestra, vaša beba se izdužuje. Sada je dugačka između  8 i 11 cm (otprilike veličine jabuke), a teška od 30 do 60 grama. Telo joj raste brže od glave i vrat je sada dobro razvijen - brada više ne leži na grudima. Njene ruke će uskoro dostići dužinu srazmernu ostatku tela, a noge će se još malo produžiti.

Kožu bebe sada prekrivaju izuzetno fine, paperjaste, lanugo dlačice. Veruje se da one imaju zaštitnu ulogu jer zadržavaju verniks na površini kože (to je masni pokrivač kože, sirastog izgleda, koji bebu štiti od delovanja plodove vode). Diskretno se naziru i obrve.

Zahvaljujući impulsima iz mozga, vaša beba sada zna da pomera oči, da se mršti i pravi grimase. Ukoliko sada odete na ultrazvuk, možda ćete videti kako sisa palac.

Bebina jetra proizvodi žuč - znak da svoju funkciju vrši kako treba, bubrezi stvaraju urin, a slezina pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Iako još uvek ne možete da osetite sićušne udarce, ruke i noge vašeg malog boksera (sada dugačke oko 1,25 cm) su pokretljivije i aktivnije.

 Trudnoća, ultrazvuk Izvor: Shutterstock

Šta se dešava sa mamom?

Dobrodošli u drugi trimestar! Ukoliko ste imali rane simptome trudnoće, kao što su jutarnje mučnine i povraćanje, sada ćete osetiti olakšanje - mučninama je došao kraj

Energija vam se polako vraća, grudi su manje bolne, a osetljivost je verovatno potpuno nestala. Materica i dalje postepeno raste. Njen vrh je sada nešto iznad stidne kosti i može se opipati spolja. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, sada ćete morati da počnete da nosite trudničku garderobu. Trbušni mišići oslabljeni prethodnom trudnoćom već pokazuju svoje "izmenjeno stanje".

Odvojite malo vremena za planiranje, sanjarenje i uživanje u ovom divnom periodu.

Šta treba da radite?

  • Vežbe za trudnice. Ako već niste, sada je pravo vreme da počnete sa redovnim vežbanjem. Pored toga što ćete se lepše osećati, i pripremiti telo za porođaj, upoznaćete i druge trudnice od  kojih ćete sigurno dobiti podršku. Dobar izbor mogu biti vežbe u vodi, joga za trudnice ili pilates, šetnja ili časovi plesa prilagođeni trudinicama.
  • Pomoć psihijatra. Ukoliko ste nerasploženi i depresivni, obavezno potražite pomoć stručnjaka. Novija naučna istraživanja pokazuju da depresija tokom trudnoće može da utiče na bebinu moždanu aktivnost i da poremeti hormonalnu ravnotežu njenog organizma. Novorođene bebe, čije su majke bile depresivne, imaju probleme sa ishranom i spavanjem. Zato, ukoliko primetite da vaše neraspoloženje i depresija nisu trenutni i prolazni - zatražite pomoć najpre ginekologa, a potom, po njegovoj preporuci, odgovarajućeg psihologa ili psihijatra.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 15. nedelja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica