Vladeta Jerotić, istaknuti srpski akademik i psihijatar često se bavio prenatalnom psihologijom i govorio kako fetus u maminom stomaku sve oseća, ali i pamti. Zbog toga je važno da trudnoća bude spokojna i radosna.

"Stručnjaci iz raznih oblasti došli su do zaključka da fetus sve pamti. Dete sve oseća jednom rečju, ne treba mu ni neuroni ni mozak - ćelijsko pamćenje, celularno pamćenje, na taj način pamti." - govorio je Jerotić.

"Muž i žena moraju podjedanko da žele dete, samo tad je radosna trudnoća. A trudnoća mora biti radosna i za jedno i za drugo. Svako veče da se nađu trudna žena i njen muž, da miluju trbuh, da se mole nekom molitvom, uvek istom, pesmica neka, lepi razgovori - sve dete upija. Biće dobro, biće porođaj dobar." - objasnio je srpski akademik i otkrio kakav muž treba da bude pored žene trudne: "Najbolji u celom braku, i pre i posle!"

Koliko je važan dobar odnos između partnera tokom trudnoće, kao i mnogi drugi faktori koji utiču na emocionalno stanje majke, profesor je objasnio:

"Brojna istraživanja svuda u svetu (takođe i kod nas, u Nišu i Šibeniku) nedvosmisleno potvrđuju davnašnju slutnju da će tok trudnoće, sam akt porođaja, kao i zdravstveno stanje deteta nekoliko meseci posle porođaja, umnogome zavisiti od toga da li je majka želela dete, da li je bila u dobrim emotivnim odnosima sa partnerom (da li je u braku ili nije), da li je u povoljnoj ili nepovoljnoj materijalnoj situaciji itd. Nesigurnost, nezadovoljstvo i naročito strah majke nepovoljno utiču na tok trudnoće (broj spontanih pobačaja je u porastu), dovode do prevremenog porođaja ili do raznih komplikacija za vreme porođaja, sve kao posledica poremećaja u funkciji hipotalamusa (deo mozga u kojem su centri vegetativnog živčanog sistema), hipofize i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Saznala da je trudna, čim se porodila TikTok/the.harris.familyy