Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

37. NEDELJA TRUDNOĆE: Beba je potpuno zrela i spremna za život van materice, a vi obratite pažnju na signale svog tela

Stigla je i tridesetisedma nedelja trudnoće, a evo kakve promene možete da očekujete u njoj kada je u pitanju beba, ali i vi.

 37. nedelja trudnoće Izvor: Shutterstock

Tridesetisedma nedelja trudnoće je stigla i svakog trenutka možete očekivati da vaša beba poželi da upozna svet i da pripreme za porođaj mogu da počnu. Evo na koje stvari treba da obratite pažnju u ovom periodu.

Šta se dešava sa bebom?

Vaša beba je sada "donošče" - u terminu je za porođaj. Klinički je potpuno zrela i sprema za život van stomaka. Ukoliko morate da idete na carski rez, vaš lekar će ga zakazati, ali ne pre 39. nedelje (osim ako ne postoje zdravstveni razlozi za raniju intervenciju). Beba je teška od 2700 do 2950 grama (kao tikva), a dugačka oko 48 cm. I dalje dobija na težini - sada oko 14 grama dnevno. Dečaci rastu brže od devojčica i uglavnom su teži na porođaju. Mnoge bebe se rađaju sa kosom, koja je dugačka 1- 3 cm. Nemojte da se iznenadite ako boja kose nije ista kao vaša.

Šta se dešava sa mamom?

Završava se period mogućeg prevremenog porođaja. Svakog dana možete da očekujete da počnu trudovi. Ove nedelje lekar će vas karlično pregledati kako bi utvrdio da li je grlić otvoren ili omekšao. Utvrdiće i tačan položaj bebe. Ukoliko beba nije zauzela položaj glavom na dole, možda će pokušati da je pritiskom na vaš stomak, okrene rukama.

Probne, Brakston-Hiksove kontrakcije sada su verovatno češće, duže i neprijatnije. Trag krvi na vešu, može da bude znak da ćete se poroditi za otprilike par dana, ili manje. Ako imate teže krvarenje pozovite odmah svog lekara. Ne zaboravite da pitate doktora za rezultate koje ste radili na streptokoke grupe B, kako bi u porodilištu mogli da na vreme pripreme antibiotike (ukoliko su potrebni). Pratite bebine pokrete, pozovite odmah svog lekara ako primetite manju aktivnost od uobičajene.

Sada je teže nego ikad da pronađete udoban položaj za spavanje. Ako možete spavajte preko dana, san će vam dobro doći. U ovom periodu intenzivno ćete sanjati. Razlog tome je zabrinutost zbog porođaja i to što ćete uskoro postati roditelj. Ukoliko se osećate loše i opterećeni ste brigama, porazgovarajte sa svojim lekarom i pokušajte da odvojite dovoljno vremena za sebe.

Šta treba da radite?

  • Pripremite se za iznenadni porođaj. Bebe retko dolaze na svet bez najave, ali ukoliko se to desi, bilo bi dobro da znate kako da reagujete u takvoj situaciji. Najvažnija stvar,ako dođe do iznenadnog porođaja, je da ostanete smireni i dopustite bebi da lagano izađe. Imajte nekoliko malih i velikih ćebadi pri ruci. Ne bi trebali da pokušate da presečete pupčanu vrpcu već nastavite put za bolnicu. Iznenadni porođaji se retko završavaju sa komplikacijama.
  • Obezbedite auto-sedište. Krajnje je vreme da nabavite sedište za svoju bebu, kako bi mogli da je dovezete iz porodilišta. Raspitajte se kako se postavlja ili zamolite stručno lice da vam pokaže.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 38. nedelja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica