U četvrtoj nedelji trudnoće primetićete da vam menstruacija ne dolazi, a onda ćete uraditi test i rezultat će biti pozitivan. Sada vas posebno zanima šta se dešava u vašoj materici, pa evo kakve promene dolaze kod mame, a kakve kod bebe.

Šta se dešava sa bebom?

Počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od sada, pa u narednih 10 nedelja, svi njeni organi će se razviti, a neki će čak i funkcionisati. Ovo je vreme kada je beba najosetljivija i sve može da utiče na njen razvoj.

Upravo sada, vaša beba je embrion veličine zrna maka (oko jedan milimetar) i sastoji se od dva sloja: epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njeni organi i delovi tela.

Od ćelija blastocita (sloj pričvršćen za zid materice) postepeno se razvija posteljica koja će početi da funkcioniše krajem nedelje. Uloga posteljice je sprovođenje hranljivih materija i kiseonika do bebe. Sada se pojavljuje i plodova kesa, koja će ugostiti bebu i plodova voda koja će joj biti jastuk.

Šta se dešava sa mamom?

Možda ste već primetili da vam izostaje menstrualni ciklus. Sa kućnim testom na trudnoću sačekajte do kraja nedelje kako biste bili sigurni u rezultate. Ako je test pozitivan, pozovite svog lekara i zakažite prvi ultrazvučni pregled, a ako je negativan, uradite ga ponovo u petoj nedelji (ukoliko i dalje izostaje menstruacija). Većina testova na urin nije toliko osetljiva da bi registrovala trudnoću u četvrtoj nedelji.

Na činjenicu da ste ostali u drugom stanju možda će vam ukazati i neki od sledećih simptoma: osetljive grudi, gadljivost, pojačano lučenje pljuvačke, promenljivo raspoloženje, pospanost, zamor i često mokrenje. U ranoj trudnoći vaga za merenje neće pokazivati nikakve promene, ali izmerite se da biste znali sa kojom težinom ste ušli u trudnoću. U stomaku možete da osetite blage grčeve, slične menstrualnim bolovima, koji se javljaju kao posledica uvećanja materice. Osetljivost čula mirisa biće prilično pojačana, pa će vam u pojedinim situacijama biti neprijatno.

Ako ste planirali trudnoću verovatno  već pijete multivitamine koji sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline. A sada, kada ste trudni, trebaće vam i više – oko 600 mikrograma dnevno. Folna kiselina štiti plod od mogućeg nastanka urođenih defekata centralnog nervnog sistema, a posebno kičmene moždine.

Sledećih šest nedelja su najvažnije za razvoj bebe. Kroz posteljicu, beba je izložena svemu onome što unosite u organizam, zato obezbedite sebi i bebi samo ono što je dobro za oboje.

Test, trudnoća
Shutterstock Par saznao da im stiže beba

Šta treba da radite?

  • Odlazak kod lekara. Izaberite ginekologa koji će voditi vašu trudnoću. Ako uzimate neke lekove pitajte ga da li je bezbedno da ih i dalje koristite. 
  • Proverite svoju krvnu sliku. U saglasnosti sa lekarom, počnite da uzimate suplemente za trudnice. Zapamtite da su folna kiselina (vitamin B) i gvožđe dve najbitnije materije za pravilan razvoj vašeg deteta. 
  • Vodite računa o ishrani. Prvo tromesečje je najbitnije za razvoj bebe. Većina anomalija i nepravilnosti u razvoju nastaju baš u ovom periodu. Zato sada, više nego ikada, vodite računa o sebi. Jedite samo najkvalitetniju hranu, prestanite da pijete i pušite! 
  • Literatura. Saznajte šta će se sve i zašto narednih meseci dešavati u vašem organizmu. Potrudite se da dođete do svih informacija o trudnoći i porođaju koji je pred vama.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 5. nedelja trudnoće