Trideseta nedelja trudnoće je stigla, sve ste bliži najlepšem sastanku na slepo u životu, a evo šta možete da očekujete u ovom periodu.

Šta se dešava sa bebom?

Beba je sada dugačka oko 39 cm (dužine špargle) i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice i nabori na koži nestaju sa njenog tela, a kosa raste. Okružuje je oko 700 ml plodove vode, ali će se ta količina smanjivati kako beba bude rasla. Bebin vid se i dalje razvija. (Beba će i posle rođenja držati zatvorene oči veći deo dana, a kada ih otvori moći će da raspoznaje objekte udaljene na nekoliko centimetara od njenog lica.)

Mnoge bebe sada zauzimaju položaj glavom nadole i tako ostaju do porođaja.

Šta se dešava sa mamom?

Sada vam je verovatno teško da spavate noću, jer usled bolova u slabinskom delu ne možete da nađete odgovarajući položaj. Nespavanje će dovesti i do pojave umora, pa iskoristite priliku da spavate ili bar danju da se odmorite.

Možda ćete biti nespretniji nego inače. Krivci za to su hormoni koji se pojačano luče i direktno utiču na labavljenje zglobova i zadržavanje tečnosti u organizmu. Opuštanje tetiva dovodi i do širenja stopala, pa ćete možda morati da kupujete nove cipele većeg broja.

Verovatno često idete u toalet jer vam je bešika pritisnuta. Nastavite da unosite veću količinu tečnosti.

Neprijatni simptomi i hormonske promene dovode do emotivne nestabilnosti. Često ćete biti obuzeti brigama vezanim za vašu bebu i roditeljstvo, a možda ćete imati i ružne snove vezane za rođenje bebe. Normalno je da se brinete, ali ako ne možete da se opustite ili se osećate izuzetno razdražljivo ili ugroženo, razgovarajte sa svojim doktorom. Možda ste jedna od deset žena koja pate od depresije u trudnoći.

Nesanica, trudnoća, spavanje
Shutterstock Nesanica u trudnoći

Šta treba da radite? 

  • Odaberite ime za bebu. Dan rođenja se približava, pa bi bilo dobro da sada, zajedno s partnerom, odlučite koje ćete ime da date bebi.

    Napravite listu poziva. Napravite spisak osoba koje želite da obavestite da je vaša beba stigla na svet. Zamolite jednog rođaka ili prijatelja da vam pomogne u širenju ove srećne vesti.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 31. nedelja