Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

17. nedelja trudnoće

 Izvor: Shutterstock

BEBA: Ovo je period kada beba brzo raste. U narednih par nedelja ona će udvostručiti  težinu i dosta porasti. Sada je teška oko 150 grama, a dugačka je oko 13 cm - od glave do zadnjice (otprilike kao mango). Bebine oči su i dalje zatvorene, ali obrve i trepavice postaju gušće. Njene grudi se dižu i spuštaju – na taj način ona vežba disanje.

Počinje proces okoštavanja - meke hrskavice se pretvaraju u kosti. Pupčana vrpca je sada deblja i čvršća, a počinju da se razvijaju i znojne žlezde.

MAMA: Vaša materica se prilično proširila i zauzela veliki deo stomaka. Hormoni su se smirili, tako da se svakim danom osećate sve bolje. Puni ste snage i energije!

Međutim, u vom periodu može vam se desiti da povremeno izgubite ravnotežu. Kako vaš stomak raste, pomera se težište, pa ste nestabilniji nego pre. Izbegavajte situacije u kojima je visok rizik od padanja jer povrede u predelu abdomena mogu biti opasne po vas i bebu. Nosite niske potpetice, a dok vozite auto obavezno stavljate pojas – donji deo stavite preko kuka, a ispod stomaka, a gornji između grudi.

Kontaktna sočiva vam sada možda nisu udobna. Nosite ih u kraćim vremenskim periodima ili do porođaja koristite naočare. Ukoliko vam se oči suše mogu vam biti od pomoći takozvane veštačke suze.

Želja za seksom, na veliko zadovoljstvo partnera, se vratila (ukoliko je nestala u prvom tromesečju, što je čest slučaj). Ovo je sjajan period za vođenje ljubavi, jer više niste umorni i iscrpljeni kakvi ste bili u prvom trimestru, a vaš stomak još uvek nije postao toliko veliki da bi vas ograničio u kretanju. Nežno vođenje ljubavi potpuno je bezopasno u trudnoći.

Šta treba da radite?

  • Saopštite radosnu vest. Ukoliko imate starije dete, ovo je period kada možete svom mališanu da saopštite radosnu vest. Novi član porodice će radiklano promeniti život vašeg starijeg deteta, te počnite da ga na vreme pripremate da će dobiti brata ili sestru. Objasnite mu da ćete ga i dalje isto voleti kada beba stigne na svet. Ne zaboravite da ga u svoje emocije i pažnju svakodnevno uveravate. Ukoliko je vaše dete već dovoljno veliko, uključite ga u pripreme za doček bebe: zajednički planovi, izbor nameštaja i gardarobe... A kada beba stigne, deo odgovornosti i obaveza prenesite na njega.

  • Napravite listu imena za bebu.  Napišite na papir deset imena koja vam se najviše sviđaju. Neka i vaš partner uradi isto. Zamenite spiskove i precrtajte jedno ime sa liste koje vam se ne sviđa. Nastavite da razmenjujete spiskove sve dok ne dođete do nekih imena koja se oboma sviđaju. Pričajte o tome zašto vam se dopada ili ne dopada neko ime. Dogovorite se koja  imena ne dolaze u obzir, kao što su na primer imena bivših momaka ili devojaka ili imena koja se često koriste za kućne ljubimce.
  • Unosite dovoljnu količinu tečnosti. Vama i vašoj bebi je potrebno minimalno osam čaša vode na dan!
Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 18. nedelja
Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica