Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

23. NEDELJA TRUDNOĆE: Što više plešite i pričajte bebi jer ona to oseća, a evo kakve promene se dešavaju kod buduće mame

Stigli ste do 23. nedelje trudnoće i vaša beba sada upija glasove okoline, ali i oseća kada plešete, a evo šta se još menja.

 23. nedelja trudnoće Izvor: Shutterstock

Pluća vaše bebe se polako spremaju za disanje, a cirkulacija vaše krvi je pojačana pa možete očekivati otoke u nogama. Evo šta vas još čeka u 23. nedelji trudnoće.

Šta se dešava sa bebom?

Vaša beba je dugačka oko 28 cm, a teška nešto više od 450 grama (kao plavi patlidžan). Možda ćete videti kako se migolji ispod vaše odeće.

Bebina koža više nije prozirna. Zbog stvaranja pigmenta ona postaje crvenkasta. Pluća se pripremaju za disanje - u njima se razvijaju krvni sudovi.

Beba sada može da razazna zvukove koji dopiru izvan materice i sve više ih "upija“, kako bi se pripremila za spoljni svet. Kada se rodi, ona će po visini tona prepoznati vaš glas, zato joj sada što više pričajte. (To važi i za tate!). Plešite! Vaša beba to može da oseti jer joj je sada razvijen osećaj za pokret.

Šta se dešava sa mamom?

Do ovog momenta, verovatno ste dobili od 5 do 7 kilograma i svog ginekologa  posećujete jednom mesečno.

Mislite da ste se prehladili? Možda i jeste prehlada u pitanju, a možda je trudnoća uzrok što vam je nos zapušen ili krvari. Za sve što vam se dešava, krivi su horomoni. Cirkulacija krvi je ubrzana u odnosu na ranije, a sluzne membrane su veoma osetljive. Vitamin C bi možda mogao da bude od pomoći, ali pre nego što počnete da ga uzimate, konsultujte se sa lekarom i nemojte preterivati.

U ovom periodu moguća je i pojava otoka na zglobovima i stopalima. Loša cirkulacija u nogama, potpomognuta promenama u hemijskom sastavu krvi, dovodi do zadržavanja vode, usled čega se pojavljuju otoci (edemi). Organizam će izbaciti višak tečnosti po porođaju, i to je razlog što ćete često mokriti i znojiti se par dana nakon porođaja. U međuvremenu, lezite na levu stranu ili podignite noge kad god možete, istegnite noge kada sedite i izbegavajte sedenje ili stajanje u jednom mestu na duži period. Takođe, vežbajte da biste poboljšali cirkulaciju, i nosite pomoćne čarape i udobnu obuću. Nemojte da zbog oticanja smanjite unos tečnosti jer vam je ona potrebna u prevenciji dehidracije. Preterano oticanje može biti znak ozbiljnog stanja koje se zove preeklampsija.

 Otok, trudnoća, trudnica
Trudnica se žali na otok zglobova
Izvor: Shutterstock

Šta treba da radite?

  • Organizujte generalno spremanje kuće.Sedite i razgovarajte sa parnterom o tome šta biste hteli da popravite u kući pre nego što stigne beba. Nikako nemojte sami u to da se upuštate, jer bi moglo da bude opasno da se previše naprežete (ne izlažite se hemikalijama i ne penjite na merdevine!), ali zato zamolite članove porodice da vam u tome pomognu.
  • Pomozite svojim nogama. Vašim stopalima će prijati opuštanje u mlakoj kupki.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 24. nedelja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica