Iako to ne možete još da osetite, vaša beba se sada kreće u stomaku. Ima osnovne delove tela formirane, a evo kroz kakve simptome prolaze buduće mame.

Šta se dešava sa bebom?

Vaša beba je sada dugačka oko 30 mm (otprilike veličine zrna grožđa), a teška je jedva 5 grama. Osnovni delovi tela su formirani, a u narednim mesecima će doći do finijeg razvoja.

Srce bebe je sada podeljeno na četiri komore i stvaraju se aorte. Spoljni polni organi su tu, ali još nekoliko narednih nedelja se neće znati da li je vaša beba dečak ili devojčica.

Oči su potpuno formirane, ali su joj kapci zatvoreni. Ima malene ušne školjke, nos i nozdrve, a nastaju i zubići.

Posteljica je dovoljno razvijena da preuzme ulogu proizvodnje hormona. Beba je razvila svoju osnovnu fiziologiju i spremna je za brzo dobijanje težine.

Beba se sada pokreće, ali vi to ne možete da osetite. Na ultrazvučnom aparatu se jasno mogu videti njeni prvi pokreti.

Šta se dešava sa mamom?

I dalje ne izgledate kao trudnica, iako se tako osećate (možda vas sada garderoba malo zateže u struku). Jutarnje mučnine i ostali trudnički simptomi su u punoj snazi.

Promene raspoloženja su sada uobičajene – od ushićenja do straha zbog nove uloge koja vas čeka. Pokušajte da se opustite, sve će biti lakše početkom drugog trimestra.

Ako ste svojim prijateljima rekli da ćete uskoro postati majka, nemojte se da vas iznenadi mnoštvo komentara, saveta i preporuka. Tako je to kada su u pitanju trudnoća i roditeljstvo. Svi vole da komentarišu, a neretko i da "popuju". Zato se spremite na vreme i zauzmite svoj stav.

Mučnina, trudnoća
Shutterstock Trudnica koja pati od mučnina

Šta treba da radite?

  • Ne preterujte s hranom! Izbegavajte obilne obroke, pogotovo u večernjim satima. Preobilan obrok izaziva gorušicu, otežano varenje ili mučninu.
  • Sprečite mučnine. Kada se ujutru probudite nivo šećera u krvi je nizak, a vaš stomak je "kiseo". Pre nego što ustanete pojedite neki suvi keks, tost ili kreker, to će sprečiti pojavu jutarnjih mučnina. Dobar lek je i lagan obrok pred spavanje koji će omogućiti da nivo šećera prilikom buđenja ne bude nizak.
  • Stvorite vezu sa bebom. Dva puta dnevno, po pet, deset minuta razmišljajte o svojoj bebi, (na primer posle buđenja i pre spavanja). Udobno se smestite i stavite nežno ruke preko stomaka. Obratite pažnju na disanje i počnite da razmišljate o svojoj bebi i o tome kakav roditelj želite da budete. To je idealan način povezivanja sa svojom bebom.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 10. nedelja trudnoće