Peta nedelja trudnoće donosi posebnu radost svim budućim roditeljima jer baš u njoj mogu prvi put da čuju kako to maleno srce njihove bebe kuca.

Šta se dešava sa bebom?

Duboko u materici, razvija se embrion neverovatnom brzinom. Sada je veličine semena susama (nešto veći od jednog milimetra) i još ne liči na ljudsko biće. Ćelije embriona u ovoj nedelji se dele na tri sloja – endoderm, mezoderm i ektoderm, od kojih će se kasnije formirati različiti organi ljudskog tela.

Iz unutrašnjeg sloja (endoderma) nastaće pluća, creva i prvobitni urinarni sistem, kao i tirodina žlezda, jetra i pankreas. Od srednjeg sloja (mezoderma) će se formirati srce (ove nedelje ono će početi da kuca), krvni sistem, kosti, mišići, hrskavica, polni organi i bubrezi. Spoljni sloj (ektoderm) će biti odgovoran za razvoj nervnog sistema, kože, kose, mlečnih i znojnih žlezda kao i zubi.

Prvobitna posteljica i pupčanik koji bebi dovode hranu i kiseonik počeli su da funkcionišu.

Trudnoća, ultrazvuk
Shutterstock 

Šta se dešava sa mamom?

Osim izostanka menstruacije, ove nedelje možete da primetite i prve nelagodnosti koje nosi trudnoća - umor, promene u osećajima mirisa i ukusa, često mokrenje i napetost u grudima. Takođe, možda ćete imati mučninu, ali je veća verovatnoća da će se to desiti tek u nekoliko narednih nedelja.

Spoljni svet još uvek ne primećuje bilo kakav znak dramatičnog razvoja koji se odvija u vama.

Ukoliko ste vežbali pre trudnoće slobodno nastavite, jer vežbanjem razvijate snagu i izdržljivost koja će vam biti potrebna da se izborite sa većom težinom, ali i sa fizičkim naporom kada dođe vreme za porođaj. I na kraju, posle porođaja ćete svakako lakše povratiti svoju liniju ako budete vežbali tokom trudnoće. Odlučite se za bezbednu aktivnost, prilagođenu vašem stanju i uživajte. Šetnja i plivanje su dobar izbori za sve trudnice.

Šta treba da radite?

  • Obratite pažnju na kvalitet vode koju pijete. Ukoliko vam materijalne mogućnosti ne dozvoljavaju da koristite flaširanu vodu, onda "uključite" predostrožnost. Pre nego što vodu sa česme sipate u čašu, pustite je da nekoliko minuta isteče. Olovo, koje može da se nađe u pijaćoj vodi, može vrlo nepovoljno da utiče na razvoj vaše bebe. 
  • Izbegavajte alkohol.Alkohol u trudnoći nije dozvoljen jer i male količine mogu da utiču na razvoj bebe.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 6. nedelja trudnoće