Stigla je i trinaesta, poslednja nedelja prvog trimestra. Evo šta sve možete da očekujete u njoj.

Šta se dešava sa bebom?

Telo bebe počinje da bude srazmerno u odnosu na glavu (koja je sada trećina njenog tela). Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza.

Formirali su se i otisci prstiju, a vene i organi su sada jasno vidljivi kroz bebinu, još uvek prozirnu, kožu. Ona sada može da pomera ruke i prstiće, može da se smeši, mršti i sisa svoj palac.

Vaša beba je u ovom trenutku dugačka skoro 76 mm (veličina breskve) a teška je oko 28 grama.

Šta se dešava sa mamom?

Ovo je poslednja nedelja prvog trimestra i rizik od spontanog pobačaja je značajno manji u odnosu na početak trudnoće.

Vaše dojke su i dalje vrlo osetljive i uvećane. Iako je porođaj mesecima daleko, one već sada mogu da prave kolostrum - visokohranljivu tečnost kojom će se beba hraniti prvih par dana po rođenju (pre nego što nastane mleko).

Mnogi parovi u ovom periodu primećuju pojačanju želju za intimnim odnosima.

seks u trudnoci_1451128694
Shutterstock 

Šta treba da radite?

  • Razgovor sa ginekologom. Kako biste bili sigurni u "normalan" tok svoje trudnoće saznajte zbog čega se rade pojedini testovi, šta oni pokazuju i koje su njihove normalne vrednosti. Ukoliko vam nešto nije jasno, ne ustručavajte se da pitate. Lekari za to i služe. 
  • Kutak za bebu. Ovo je idealan period za preuređivanje i sređivanje doma. Razmislite da li je vaš stambeni prostor pogodan za bebu i da li ćete biti u mogućnosti da bebi obezbedite zasebnu sobu. Ukoliko za to nemate uslova, odvojite neki kutak vaše sobe za novog člana porodice! Sada je vreme da planirate i realizujete svoje zamisli i da renovirate dom pred dolazak prinove.
  • Roditeljstvo. Porazgovarajte sa svojim partnerom o roditeljskim ulogama. Za početak, pokušajte kreativnu igru pisanja: svako od vas neka napravi dve liste, jedna sa nazivom "moja majka uvek..." a druga "moja majka nikada...", a zatim isto uradite sa nazivom "moj otac uvek/nikada". Kada to ispišete razgovarajte i zajedno odlučite koje modele ponašanja poštujete, a koje biste hteli da promenite kod vaspitanja vašeg deteta.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 14. nedelja