Stigli ste na pola puta, još ovoliko i vaša beba stiže. Evo šta možete da očekujete u dvadesetoj nedelji trudnoće i na šta treba da obratite pažnju.

Šta se dešava sa bebom?

Beba je teška od 250 do 300 grama, a dugačka je oko 16 cm od glave do zadnjice (veličine dunje), a oko 25 cm od glave do peta. U prvih 20 nedelja, kada su bebine noge sklupčane kod stomaka teško je izmeriti, mere se uzimaju od vrha glave do zadnjice. Posle 20. nedelje beba se meri od glave do nožnog palca.

Beba sada guta više plodove vode, što je dobro za probavni sistem. Takođe, proizvodi mekonijum - crnu, lepljivu  materiju koja će se skupljati u njenim crevima, a vi ćete je videti u prvoj peleni (neke bebe izbace prvi izmet u stomaku ili tokom porođaja).

Ako nosite devojčicu, njena materica i grlić materice su formirani i na svom su mestu. Ako nosite dečaka, genitalije su sada vidljive, ali može ih kriti tokom ultrazvučnog pregleda.

Šta se dešava sa mamom?

Čestitamo! Na pola puta ste. Ako je ovo vaša prva beba, možda ćete baš ove nedelje osetiti njene pokrete. Oni su još uvek vrlo nežni i periodični. Trudnice, koje u prvom trenutku ne znaju da ih prepoznaju, opisuju ih kao blage treptaje ili nežne nadražaje koje osećaju u stomaku.

Vaša materica će se nedeljno uvećavati za jedan centimetar, a njen vrh je sada otprilike u nivou pupka. Sa njenim porastom raste i pritisak na želudac, bubrege i pluća što može da izazove lošije varenje, često mokrenje i nedostatak vazduha.

U narednom periodu dobijaćete oko pola kilograma nedeljno. Obezbedite sebi dovoljne količine gvožđa - minerala koji se koristi za stvaranje hemoglobina.

Ako se još uvek niste upisali na časove psihozičkih priprema za porođaj, možda je dobro da posetite jedan. Pitajte prijatelje, porodicu ili lekara za neku preporuku.

Trudnica, vežbe, trening
Shutterstock Trudnica trenira

Šta treba da radite?

  • Predupredite probleme. Ukoliko imate kućnog ljubimca, porazgovarajte sa svojim ginekologom. Pojedine bolesti pasa i mačaka mogu da ostave strašne posledice na plod.
  • Vreme je za vašu drugu ultrazvučnu kontrolu! Ova bezbolna procedura pomaže lekaru da proveri rast bebe, eventualne defekte, posteljicu i pupčanu vrpcu, da li je određeni termin porođaja tačan i koliko beba nosite. Tokom pregleda, možda ćete videti bebu kako se pomera ili sisa prst. Povedite i partnera, a pitajte doktora da vam odštampa snimak bebe za album!
  • Obradujte sebe nečim lepim. Na pola puta ste! Zašto to ne biste proslavili?!Priuštite sebi mirisne sveće, novu spavaćicu ili predporođajnu masažu. Možete napraviti nekoliko profesionalnih fotografija dok ste trudni ili kupiti sebi neki komad odeće koji će učiniti da se osećate seksi.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 21. nedelja