Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7. nedelja trudnoće

 Izvor: Shutterstock

BEBA: Važne vesti! Ove nedelje se razvijaju šake i stopala - sada izgledaju više kao vesla, a ne kao mali, bucmasti ekstremiteti koji ćete golicati i ljubiti. Tehnički, beba je i dalje embrion i ima mali rep, što je produžetak repne kosti, ali sada već počinje da liči na ljudsko biće. Rep će potpuno nestati u roku od nekoliko nedelja.

Sada se razvijaju obe hemisfere bebinog mozga, a srce je dobilo desnu i levu komoru. Jetra skuplja crvena krvna zrnca, dok se ne formira koštana srž i preuzme tu ulogu. Beba sada ima i slepo crevo i pankreas, koji će proizvoditi hormon insulin radi boljeg varenja. Vrpca je u pupčaniku i sada ima krvne sudove kojima se prenosi kiseonik i hranljive materije.

Beba je udvostručila svoju veličinu od prošle nedelje i sada je dugačka oko 10 mm, otprilike kao borovnica.

MAMA: Vaša materica se u poslednjih pet nedelja udvostručila, pa će ovu nedelju najverovatnije obeležiti jutarnja mučnina i često povraćanje. Iz tog razloga, svaki obrok će za vas predstavljati težak zadatak. (Bez obzira što se zovu "jutarnje mučnine", mogu se javiti u bilo koje doba dana). Polovina trudnica će ih se potpuno osloboditi do 14. nedelje, ostale će ih imati do sredine drugog trimestra, ali će bar gađenje biti manje. Ukoliko se osećate dobro - vi ste prava srećnica!

Kroz vaše bubrege sada protiče veća količine krvi i dodatne tečnosti pa ćete možda češće mokriti. (U ovom periodu  imate 10 procenata više krvi u odnosu na period pre trudnoće, a do porođaja količina krvi će se povećati za 40 do 45 procenata). Materica raste i vrši pritisak na bešiku, pa je i to razlog što češće mokrite.

Primetićete i promene na grudima – sada su napete i osetljive, a areole, braonkasti krugovi oko bradavica, postaju tamniji (za to su krivi hormoni).

Šta treba da radite?

Slikajte svoj stomak. Zamolite nekoga da vas fotografiše ove nedelje – pre nego što trudnoća počne da se primećuje. Slikajte stomak svakog meseca i čuvajte slike dok se ne porodite. To je odličan način da pratite napredak a i svideće vam se (nosite istu odeću, stojite na istom mestu i zauzmete istu pozu - profil je najbolji.) Crno bele fotografije, akt ili polu akt mogu biti posebno lepe.   

Povezane vesti

Odlazak kod ginekologa. Ukoliko do sada niste primetili da vam izostaje menstruacija, ove nedelje ćete to sigurno potvrditi, jer vam period sada kasni već tri nedelje. Ne gubite više vreme, već obavezno posetite svog ginekologa.

Povezane vesti

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 8. nedelja trudnoće

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica