Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2. NEDELJA TRUDNOĆE: Telo se sprema za ovulaciju i najvažniji trenutak u kom nastaje beba

Ni u drugoj nedelji vi niste trudni, ali je ovaj period ključan za nastanak vaše bebe i sve što sledi u narednim mesecima.

 2. nedelja trudnoće Izvor: Shutterstock

Druga nedelja trudnoće - baš poput prve, tehnički niste još uvek trudni. 

Podsećamo - prva nedelja trudnoće računa se od prvog dana vaše poslednje menstruacije. Dakle, u tom periodu niste bili trudni. Tokom druge nedelje trudnoće, vaše telo se priprema za ovulaciju

Kako biste povećali šanse za trudnoću, vreme je da obratite pažnju na signale o ovulaciji koje vam vaše telo daje. Potrudite se da što češće budete intimni sa svojim partnerom. 

Krajem ove nedelje, trebalo bi da se pojavi ovulacija. Nakon što jajnik otpusti jajnu ćeliju, ona može preživeti 12 do 24 sata. Kako znamo da spermatozoidi mogu preživeti oko 72 dana u ženskom organizmu, možete imati odnose dan ili dva pre ovulacije, jer će oni preživeti. 

Kakve simptome možete osetiti?

Tokom ove nedelje žena se oseća zaista dobro. Možda nemate nikakve simptome, ali postoji mogućnost i da osetite neke promene. Naravno, ovo nisu simptomi trudnoće, već ovulacije (ne zaboravite da još uvek niste trudni). Dakle, polako će početi da se pojačava količina sekreta. Usled promene u hormonima, vaša seksualna želja će biti na mnogo većem nivou. Iskoristite to!

Neke žene tokom ovulacije mogu osetiti bol u predelu stomaka, što ne mora biti obavezno.

Ukoliko vam ciklus traje 28 dana ili manje, krajem ove nedelje će doći do ovulacije. Ako traje duže, ovulacija će doći malo kasnije. 

Kako biste postigli najbolje rezultate, 'misionarska' poza sa partnerom je najbolja. Teorijski, na ovaj način se vrši najbolja penetracija.

 Test traka, ovulacija
Test traka za ovulaciju
Izvor: Shutterstock

Šta treba da radim?

Iako začeće može biti uzbudljivo, ono može biti propraćeno velikom količinom stresa, posebno ako je prošlo više meseci. Važno je da se brinete o svom zdravju.

Hranite se zdravo, vežbajte redovno i spavajte dovoljno. Pokušajte da se i psihički dobro osećate i da izbegavate stres. U dogovoru sa lekarom, koristite folnu kiselinu ili prenatalne vitamine, kako biste imali zdravu trudnoću. 

Ukoliko ste videli pozitivan test, to znači da ste verovatno već u četvrtoj nedelji trudnoće.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji:  3. nedelja trudnoće

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica