Stigla vam je 32. nedelja trudnoće i zvanično ste ušli u 8. mesec. Pluća vaše bebe su potpuno zrela, vi ste možda otečeni, ali dobro obratite pažnju u kom predelu se otok javlja.

Šta se dešava sa bebom?

Ove nedelje beba je teška 1600 – 1800 grama (kao glavica kupusa) i dugačka je oko 41 cm. Sada zauzima dosta mesta u materici. Njena koža ima roze boju, glatka je i mekana, a nabori su potpuno nestali. Ruke i noge su bucmaste. Ima nokte na prstima - i na rukama i na nogama, i pravu kosu (ili je ćelava). Funkcija pluća je uspostavljena i, ako bi se sada rodila, njen jedini problem bi bila mala porođajna težina.

Šta se dešava sa mamom?

Povedite računa o ishrani. Vaša prekomerna težina može da dovede i do komplikacija, kao što su rađanje prevelike ili premale bebe. Jedite češće, ali manju količinu hrane, na taj način ublažićete i gorušicu. Ove nedelje ugojićete se oko 500 grama, a otprilike pola će "otići" na bebu.

Beba raste. Materica sada vrši pritisak blizu dijafragme, pa možete da osetite nedostatak daha. Podmetnite jastuk prilikom spavanja-možda će vam biti od pomoći!

Najverovatnije primećujete da su vam ruke, noge i stopala natečeni. Ukoliko se desi da vam otekne gornji deo tela i lice, odmah se obratite lekaru.

Usled rasta materice i hormonskih promena ponovo se javlja bol u donjem delu leđa. Materica koja se razvija, pomera centar gravitacije, širi se i slabi stomačne mišiće, menja vaš položaj i opterećuje leđa. Ako se bol javi iznenada, obavestite svog ginekologa, jer to može biti znak prevremenog porođaja.

Trudnica, leđa, bol
Shutterstock Trudnica sa bolom u leđima

Šta treba da radite?

  • Isplanirajte odsustvo sa posla. Ukoliko ste zaposleni, počnite da planirate svoje odsustvo. Koliko ćete biti u kontaktu sa svojom kancelarijom dok ste odsutni i kada ćete se vratit, najbolje je da isplanirate već sada, kako biste opušteni otišli na porodiljsko odsustvo.
  • Pomoć posle porođaja. Razmislite ko bi mogao da vam pomogne kada se vratite iz porodilišta. Vaša porodica i prijatelji će verovatno želeti da učestvuju, a vi samo napravite raspored obaveza.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće:33. nedelja