Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6. NEDELJA TRUDNOĆE: Promene raspoloženja su ogromne, a evo šta se kod bebe razvija u ovoj nedelji

U šestoj nedelji trudnoće se kod vaše bebe razvijaju brojni važni organi, a kod vas se simptomi pojačavaju.

 6. nedelja trudnoće Izvor: Shutterstock

Šesta nedelja trudnoće je stigla, vaša beba se već može lepo i formirano videti na ultrazvuku a vaši simptomi trudnoće se pojačavaju. Nemojte da se iznenadite ako mučnine postanu vaša svakodnevnica.

Šta se dešava sa bebom?

U ovoj, za razvoj bebe veoma značajnoj nedelji, "začeci" kičme i glave postaju vidljivi. Mogu da se prepoznaju ruke i noge, kao i oči koje su sada smeštene na bočnim stranama glave. Razvijaju se nos, usta i uši.

Sićušno srce je već počelo da kuca (sa oko 150 otkucaja u minuti - skoro duplo brže od vašeg pulsa). Beba sada ima sopstveni krvni sistem kroz koji cirkuliše krv. Razvijaju se creva, a formira hipofiza kao i ostatak mozga, mišića i kostiju.

S obzirom da su unutrašnji organi i udovi u početnoj fazi svoga razvoja, embrion je vrlo osetljiv na razne lekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu stići do njega.

Beba je sada dugačka oko 6 mm, i veličine je sočiva.

 Trudnoća, trudnica, ultrazvuk
Trudnica gleda slike sa ultrazvuka
Izvor: Shutterstock

Šta se dešava sa mamom?

U ovom periodu uobičajene su promene raspoloženja, tako da možete da uhvatite sebe kako ste u jednom trenutku neraspoloženi, a u drugom se smejete. Ovo može biti uznemirujuće (pogotovo ako ste navikli da sve držite pod kontrolom), ali to je normalno s obzirom na to šta se dešava u vašem organizmu. Uzrok ovakvih emocije su hormoni. Ali, vaš život se značajno menja, pa kako onda i da ne budete uznemireni zbog toga?

Možda ste dobili neki kilogram, ali žene u ovom periodu, zbog povraćanja i mučnine, češće gube na svojoj težini.

Krvarenje (ili tragovi krvi na gaćicama) je relativno često u ranoj trudnoći - pogađa oko četvrtinu trudnih žena. Može da se javi u normalnoj trudnoći, ali ponekad može biti i prvi znak pobačaja ili vanmaterične trudnoće. Ukoliko uočite tragove krvi ili imate krvarenje, pozovite svog lekara.

Šta treba da radite?

Mučnine.Jutarnje mučnine dolaze bez najave, kratko traju i obično su povazane sa iznenadnom glađu. Zato budite spremni, u svojoj tašni uvek nosite nešto za grickanje i po mogućstvu malo vode. Vitamine nikad ne uzimajte uz limunadu ili sok od pomorandže - kombinacija kiselina može još više da "uznemiri" stomak. 

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji: 7. nedelja trudnoće

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica