Bravo! Stigli ste u tridesetišestu nedelju trudnoće i zapravo ušli u deveti mesec. Evo koje preglede treba da obavite, ali i kako se osećate i vi i beba u ovom periodu.

Šta se dešava sa bebom?

Dobro ušuškana u materici, beba se manje meškolji, ali su joj pokreti sada jači. I dalje dobija na kilaži – oko 30 grama dnevno. Teška je skoro 2700 grama, a dugačka je nešto više od 46 cm (veličine papaje). Lice bebe je glatko, a obraščići su se zaokruglili. Telo joj je prekriveno belom masnom supstancom (vernix caseosa) koja štiti bebinu kožu, dok je u stomaku. Beba je guta, zajedno sa plodovom vodom i ostalim izlučevinama, što dovodi do stvaranja crnkaste smese, zvane mekonijum (prvi bebin izmet). Na kraju ove nedelje, beba ulazi "u termin". "Pun termin" je od 38. do 42. nedelje, bebe rođene pre 37. nedelje su prevremeno rođene, a one posle 42. nedelje preneseno rođene. Sada bi već trebalo da je beba okrenuta glavom na dole.

Placenta je počela da stari i ne funkcioniše tako dobro kao u ranijim stadijumima, što možda predstavlja jedan od faktora koji utiču na početak porođaja.

Šta se dešava sa mamom?

Do sada ste verovatno dobili 11-14 kilograma. Uskoro ćete da osetite olakšanje - beba se spušta u karlicu (priprema se za porođaj). Usled toga smanjuje se gorušica, a i lakše dišete, jer je manji pritisak na dijafragmu. Ovaj proces se može desiti nekoliko nedelja pre porođaja (ako je to prva beba), ili tek kad on počne (ako ste već rađali). Ali, sada je donji deo prignječen, pa možete da očekujete probleme sa gasovima, probadanjima, bolovima i čestim mokrenjem. Ukoliko je beba dosta nisko, osetićete vaginalni pritisak. Neke žene to opisuju kao da nose kuglu za kuglanje između nogu!

U 36. nedelji ginekolog će vam dati uput za vaginalni i rektalni bris – test za otkrivanje streptokoka grupe B. (Ne brinite – štapić je veličine običnog pamučnog štapića i neće vas povrediti.) Ova streptokoka je obično bezazlena kod odraslih, ali ukoliko je imate i u toku porođaja pređe na bebu može izazvati ozbiljne komplikacije kao što su pneumonija, meningitis ili infekcija krvi. Od 10 do 30 odsto trudnih žena ne zna da ima bakteriju, zato je važno testirati se. (Bakterija dođe i prođe sama od sebe i to je razlog zašto se niste testirali ranije u trudnoći.) Ukoliko imate ovu bakteriju dobićete antibiotike tokom porođaja koji će smanjiti rizik od infekcije za bebu. 

Možete da primetite da su Brakston-Hiksove kontrakcije češće. Odmah pozovite lekara ako primetite: smanjenu aktivnost bebe ili sumnjate da propuštate plodovu vodu, ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje, temperaturu, povremene ili uporne glavobolje, konstantni abdominalni bol ili promene vida.

Trudnica, kontrakcije, bol
Shutterstock Trudnica zove lekara zbog kontrakcija

Šta treba da radite?

  • Razmislite o putu do porodilišta. Isplanirajte kako ćete stići do bolnice kada za to dođe vreme. Ukoliko koristite sopstveni auto budite sigurni da znate put. Ako planirate da uzmete taksi, raspitajte se koliko mu je potrebno da stigne do bolnice. 
  • Ne planirajte putovanja. Čak i ako uživate u trudnoći, najbolje je da izbegnete putovanja, a posebno let avionom tokom poslednjeg meseca trudnoće, jer možete da se porodite svakog momenta. Neke avio-kompanije ne primaju u avion žene koje imaju manje od 30 dana do termina.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 37. nedelja