Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

24. NEDELJA TRUDNOĆE: Beba vežba disanje i vredno se sprema za novi svet, ali mame neka provere šećer u krvi

U dvadesetčetvrtoj nedelji trudnoće vaša beba se užurbano sprema za novi svet, ali mame treba da obrate pažnju na svoje zdravlje.

 24. nedelja trudnoće Izvor: Shutterstock

Vaša beba sada izgleda baš onako kao što će izgledati na prvom upoznavanju, samo dosta mršavije, a evo kakve promene možete u dvadesetčetvrtoj nedelji trudnoće da očekujete.

Šta se dešava sa bebom?

Vaša beba izgleda skoro isto onako kako će izgledati kada se rodi! Sada je teška oko 540 grama, a dugačka oko 30 cm (kao klip kukuruza). Izgleda prilično mršavo, ali će uskoro početi da se goji. Njeno telo proizvodi bela krvna zrnca koja joj pomažu u borbi protiv infekcije. Mozak se sada brzo razvija.

Beba nastavlja da vežba disanje. U plućima su se formirale cevčice koje će prihvatati i izbacivati vazduh, a razvili su se i krvni sudovi koji će kasnije "prenositi" kiseonik do svih delova tela. Ćelije u plućima proizvode tenzid - supstancu koja će pomoći  bebi u disanju kada dođe na svet.

Šta se dešava sa mamom?

Sve vas svrbi? Pod dejstvom hormona estrogena koji se luči u trudnoći, jetra propušta u krv bilirubin koji izaziva taj svrab (trudnički pruritis).

Kod jednog broja trudnica može se pojaviti gestacijski dijabetes – vrsta dijabetesa koji se razvija u trudnoći (obično između 24. i 28. nedelje), pa bi bilo dobro da iskontrolišete nivo šećera u krvi. Nelečen dijabetes povećava rizik od komplikacija pri vaginalnom porođaju i povećava šansu da se porođaj završi carskim rezom.

Saznajte koji simptomi upućuju na prevremeni porođaj.

 Gestacijski dijabetes, trudnica
Trudnica meri nivo šećera u krvi
Izvor: Shutterstock

Šta treba da radite?

  • Zaštitite kožu od pucanja. Krajnje je vreme počnete da negujete kožu kremama protiv strija, kako nakon trudnoće ne biste imali ružne tragove.
  • Napišite bebi pismo. Na listu papira opišite osećanja koja imate prema bebi, zapišite nade, snove i želje za bebu, kao i vašu definiciju šta znači biti dobra mama. Ako vam pisanje ne ide, napravite neki kolaž ili memorijsku kutiju sastavljene od trenutaka trudnoće. Pišite iz srca, a uz pomoć mašte, jer ćete za koju godinu i vi i vaše dete ovo pismo smatrati blagom.
  • Odaberite ime za bebu. Ukoliko niste napravili spisak imena za vaše čedo, sada je pravo vreme. Knjige imena ili naša Imena beba će vam možda biti od pomoći. Nakon porođaja, imaćete još nekoliko dana da finalizujete svoju odluku, pre nego što bebu prijavite. Izbor imena je važna odluka, a može biti i zabavno.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 25. nedelja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica