Stigla je i dvadesetšestna delja trudnoće, vaša beba vas čuje ali i otvara oči, a evo na kakve zdravstvene promene trudnica treba dobro da obrati pažnju.

Šta se dešava sa bebom?

Beba počinje da otvara oči! Kapci se podižu, mrežnjača se formira, minijaturne trepavice i obrve nastavljaju da rastu. Pluća sazrevaju - beba udiše i izdiše male količine plodove vode, koja je neophodna za njihov razvoj. Ukoliko nosite dečaka njegovi testisi počinju da se spuštaju u mošnice.

Beba je još mršava, ali nastavlja da dobija na težini. Sada je teška između 700 i 800 grama, a njena dužina od glave do pete iznosi oko 35 cm (veličina dinje).  

Ne zaboravite - beba vas čuje! Pričajte joj i pevajte!

Šta se dešava sa mamom?

Možete primetiti da iz vaših dojki curi žućkasta tečnost. To je kolostrum, koji se obično pojavljuje nakon porođaja, pre nego što počne da izlazi mleko. Kolostrum je bebina prva hrana i obezbeđuje joj proteine, minerale i masnoću.

Do sada ste verovatno dobili između 8 i 10 kilograma. Prilično vam je porastao stomak, pa su se javili novi problem.

Bolovi u leđima, posebno u krstima, nastaju usled rasta materice, ali i hormonskih promena koje slabe zglobove i tetive. Dugotrajno šetanje, sedenje ili stajanje, kao i savijanje i podizanje može biti naporno za vaša leđa zbog dodatne težine koju nosite. Od pomoći mogu biti topla kupka ili obloga.

Vodite računa o zdravoj ishrani i dosta odmarajte. U ovom periodu, vaš krvni pritisak može blago da poraste, iako je još uvek niži u odnosu na onaj koji ste imali pre trudnoće. (Krvni pritisak pada pred kraj prvog trimestra i najniži je od 22. do 24. nedelje). Preeklampsija je ozbiljni poremećaj koji karakteriše visok krvni pritisak i belančevine u mokraći – (najčešće se javlja posle 37. nedelje, a nekad i ranije). Jako je važno biti svestan upozoravajućih znakova ovog stanja. Pozovite svog lekara ukoliko imate otečeno lice ili podbulost oko očiju, više nego blagu natečenost ruku, preterano ili iznenadnu natečenost stopala ili članaka, nagli porast težine (više od 1,8 kg nedeljno). Uporna ili povremena glavobolja, promene u vidu, jak bol ili mekoća u predelu gornjeg stomaka i povraćanje, takođe mogu biti simptomi preeklampsije.

Trudnica, leđa, bol
Shutterstock Trudnica sa bolom u leđima

Šta treba da radite?

  • Spavajte kad god možete. U ovom periodu možda imate problema sa spavanjem, zato se ne odvajajte od jastuka i odspavajte kada god vam se za to ukaže prilika.
  • Saznajte sve o dojenju. Ako ste prvi put majka i planirate da dojite bebu, raspitajte se kod drugih mama na šta sve treba da obratite pažnju. Pitajte lekara da li postoji škola dojenja u vašem domu zdravlja.

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 27. nedelja