Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11. nedelja trudnoće

  Izvor: Shutterstock

BEBA: Vaš embrion se sada zove fetus! Dugačak je od 45 do 60 mm (kao smokva), a težak oko 8 grama.


Beba je sada je skoro potpuno formirana. Ruke će joj se uskoro otvarati i skupljati u pesnice. Kosti jačaju, a maleni zubi se pojavljuju ispod desni. Mozak, jetra, pluća, bubrezi i creva već su formirani i počinju da funkcionišu. Završava se i razvoj spoljašnjeg polnog organa.

Već sada vaša beba može da zeva, sisa i guta. Zauzeta je udaranjem i protezanjem, ali su pokreti usporeni i izgledaju kao vodeni balet. Nećete osetiti bebine akorbacije još mesec ili dva, a ni štucanje koje se sada javlja usled formiranja dijafragme.

MAMA: U ovom periodu mučnine vam se smanjuju i verovatno imate više energije. Na žalost, usled usporene probave može vas mučiti zatvor (krivci su hormoni). Javlja se i gorušica, takođe prouzrokovana hormonskim promenama.

Neka vas ne brine što zbog mučnine ne unosite raznovrsnu zdravu hranu ili što još uvek niste dobili na težini, većina žena do ove faze dobije samo jedan kilogram. Apetit će vam se uskoro vratiti i dobijaćete na težini oko 500 grama nedeljno.

Beba se pokreće, ali vi još uvek to ne osećate. Ono što osećate su gasovi. Vaša materica se uvećala tako da ispunjava veći deo karlice. U ovom periodu ginekolog uz pomoć ultrazvuka i vaginalne sonde može da čuje otkucaje srca vaše bebe.

Šta treba da radite?

  • Fizička aktivnost. Umerena rekreacija, koja se svodi na duge šetnje i plivanje, doprineće da se osećate mnogo bolje, umanjiće bol i povećati nivo telesne energije koju posedujete. Održavajući svoje telo u dobroj kondiciji i formi vi se ujedno fizički pripremate za što lakši porođaj i brz oporavak. U sledećem periodu zaboravite na skijanje i jedrenje.


    VIŠE: Fizička aktivnost za vreme i nakon trudnoće


  • Bezbednost iznad svega. Osluškujte svoje telo kako biste znali da li je sve u redu ili ima nekih znakova da nešto nije kako treba. Takođe, verovatno razmišljate o stvarima kao što su: Da li i dalje mogu da idem na časove plesa? Da li vazdušni jastuci u kolima mogu da povrede bebu? Koje lekove smem sada da uzimam? Saznajte šta je bezbedno, a šta ne tokom trudnoće.


    VIŠE: (Ne)dozvoljeni tretmani u trudnoći


  • Poslušajte savete drugih majki. Budite u kontaktu sa drugim majkama, uključujući i vašu. Većina žene se zbliži sa svojom majkom tokom trudnoće, jer ona može biti dobra podrška. Kroz druženje sa drugim majkama možete razmeniti iskustva i čuti dobre savete.


    VIŠE: Najduhovitiji "tvitovi" budućih mamaSaznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 12. nedelja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica