Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

16. nedelja trudnoće

 Izvor: Shutterstock

BEBA: Kosti i mišići bebe nastavljaju da se razvijaju. Ruke i noge su sada kompletne, glava je više podignuta, a oči joj se pomeraju ka prednjem delu glave. Uši su sve bliže svom pravom položaju. Počinju da rastu i nokti na nožnim prstima. Beba je sada veličine paprike - dugačka je oko 12 cm od glave do zadnjice, a teška od 80 do 120 grama.

Nastavlja se i intenzivan razvoj polnih žlezda. Ukoliko se radi o ženskom fetusu, njeni jajnici sada sadrže oko 5 miliona ćelija. (Za razliku od muškarca koji svakodnevno proizvodi hiljade ćelija sperme, žene se rađaju sa određenom količinom jajnih ćelija koje će imati za ceo život.)

Vaša beba sada može da uspravi glavu, žmirka, otvara usta i koordinira svoje pokrete! Veoma je aktivna - vrti se i šutira, ali vi to još ne možete da osetite.

MAMA: Verovatno se mnogo bolje osećate nego na početku trudnoće - mučnine i promene raspoloženja sada su veoma retke.

Tokom ove nedelje nastavlja se rast materice - njen vrh je sada na pola puta između stidne kosti i pupka. Grudi su otečene i osetljive, pa je neophodno da nosite brushalter, koji ne sme da pritiska, već da pridržava grudi.

Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, možda ćete u ovoj nedelji osetiti bebine pokrete (mada većina žena ne oseća pomeranja sve do 18. nedelje). Mame taj osećaj opisuju kao blago golicanje u stomaku, koji iz nedelje u nedelju postaje sve jače i češće. Ako je ovo vaša prva beba, nemojte biti nestrpljivi – prve pokrete osetićete oko 20. nedelje.

Šta treba da radite?

  • Opuštanje u kadi. Korišćenje đakuzija i tople kupke se tokom trudnoće ne prepručuje. Međutim umereno topla voda u vašoj kadi može da bude idealna relaksacija. Opuštanje u kadi u večernjim satima poslužiće i kao lek protiv često prisutne nesanice u trudnoći.
  • Planirajte romantične trenutke. Kada stigne beba, neće vam biti lako da organizujete romantičan  vikend za dvoje. Nemojte propustiti šansu – otputujte sada! (Kasnije ćete se možda osećati suviše umorno i razdražljivo da bi putovali). Ako ne možete da odete iz grada, planirajte neku lokalnu aktivnost kao što je večera ili bioskop.

  • Drugi ultrazvučni pregled. Ove nedelje bi trebali da odete na drugi prenatalni pregled kako bi lekar proverio anatomiju ploda.
Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 17. nedelja

Najnovije

Vesti

Porodica