Vaša beba je vrlo brzo u vašim rukama! Stigla vam je četrdeseta nedelja trudnoće, u punom ste terminu, a evo šta možete da očekujete.

Šta se dešava sa bebom?

Teško je reći sa sigurnošću kolika je beba sada, ali prosečno novorođenče teži oko 3400 grama (kao lubenica) i dugačko je oko 50 cm. Kosti bebine lobanje još uvek nisu čvrste, što olakšava njen prolazak kroz porođajni kanal. To je i razlog što neke bebe, kada se rode, imaju konusni oblik glave. Ne brinite, to je privremena pojava. Bebini refleksi su spremni (njih preko 70!) i beba čeka dan kada će da napusti matericu. Pupčana vrpca prestaće da radi kada beba prvi put udahne vazduh, a posteljica će se oljuštiti sa zidova materice.

Šta se dešava sa mamom?

Još malo i sve će biti gotovo! Iako ovo možda nije poslednja nedelja trudnoće, uskoro ćete svoju bebu držati u naručju, umesto u stomaku. Kao što znate, vaša i ljubav vašeg partnera, nešto je najlepše što možete da podarite svom detetu. Prešli ste dugačak put da biste stigli dovde, ali najlepši deo tek predstoji!

U 40. nedelji se porodi 70 odsto trudnica. Ukoliko niste među njima, ne brinite, do prenesene trudnoće dele vas još dve nedelje - termin se računa od prvog dana poslednje menstruacije, a neke žene imaju ovulaciju kasnije od očekivane. Čak i uz pouzdan datum, žene mogu da premaše termin bez ikakvog razloga.

Da bi se uverio da beba i dalje uspešno napreduje, lekar će vam zakazati pregled. Ako fetalni test nije zadovoljavajuć (na primer ima malo plodove vode), bićete indukovani. Ukoliko postoji ozbiljan i hitan problem odmah će vam zakazati carski rez. Lekar sada proverava i da li se grlić materice "otvara" – što može da ukaže kada i kako će se indukovati porođaj. Ako porođaj uskoro ne krene, najverovatnije će vas lekar uputiti na indukciju između 41. i 42. nedelje.

Šta treba da radite?

  • Odmarajte se što više. Iskoristite svaku priliku da podignete stopala i opustite se. Pokušajte da ne brinete previše zbog porođaja - pre nego što budete i svesni šta vam se dešava, postaćete ponosna mama!