Jedna od najpotrebnijih i najvažnijih zdravih namirnica koja je deci potrebna je riba. Ali obično ne vole njen ukus i jedu je nerado. Najlakše je promeniti odnos prema ribi dajući im lični primer. Ali šta ako to ne pomogne?

Da li treba da terate dete da jede ili je bolje da ga zamenite nečim drugim. Na ovo pitanje odgovora specijalista za ishranu dr Olga Panova za portal noviteroditeli.bg:

"Ribu je veoma teško zameniti drugim proizvodom iste nutritivne vrednosti. Riba je jedini proizvod koji sadrži Omega-3 masne kiseline. I zato je to obavezno da budu prisutni u meniju dečije. Ali ne morate to forsirati. Ako nešto radite na silu, efekat će biti suprotan. Možda ćete ostvariti kratkoročnu pobedu – on pojede komad pred vama, ali će psihološki formirati negativan stav koji će se kasnije manifestovati.

Daću vam primer. Moja ćerka je veoma volela ribu. Spremala sam je i jela je sa uživanjem. Onda je krenula u vrtić i odlučno je odbila da jede ribu. Prvo su pokušali da je nateraju, a potom i ubeđivanjem – ajde, ako ne voliš crvenu, probaj belu. Nije išlo.

Počela sam da razmišljam šta da uradim da savladam otpor. Prvo sam počela da joj pravim riblju čorbu bez ribe. Kada prokuvate glavu i kosti, to je vrlo jeftina opcija. Ako pravilno kuvate čorbu, ona postaje bogata i hranljiva. Kuvajte na umerenoj vatri oko 1,5-2 sata, dodajte celer, šargarepu, luk, može i komorač.
Deo možete zamrznuti, a sa ostatkom napraviti supu. U početku sam se držala jednostavnijeg recepta - krompir, šargarepa, peršun. Ali iz ove čorbe dete dobija vitamine i Omega 3, i što je najvažnije - pojde sa radošću.

Onda sam obogatila jelovnik – počela sam da dodajem riblje ćufte u supu i ćerka ih je, ne znajući da je riba, pojela. A sada smo se ponovo vratili da jedemo ribu i ne moram da je "maskiram".

Zašto deca toliko mrze ribu? U stvari, postoji takav problem. Medicina to naziva neofobijom. Termin potiče od starogrčkih korena, izvedenih od reči: νεος – novo i φοβος – strah, što znači strah od novog.

Strah od nove hrane
Najlogičnije objašnjenje je da je to povezano sa mehanizmom preživljavanja čovekove biološke evolucije – sprečilo ga je da jede potencijalno toksične biljke.

Neofobija u hrani pogađa decu uzrasta od 2. do 6. godin3 koja su prošla fazu dojenja i jedu raznovrsnu hranu. Istraživanja pokazuju da deca stvaraju mentalnu sliku o izgledu i mirisu hrane koja im je prihvatljiva. I odbacuju sve što je drugačije od imidža koji je za nju formiran. To je zato što deca hranu prvo opažaju vizuelno, a zatim je okuse, direktno povezujući je sa stvorenom vizuelnom slikom.

Ponudite novu hranu 8 puta, u drugačijem obliku
Najveći problem je što roditelji donose zaključak na osnovu izjave deteta: "Neću jesti ribu!" Oni odlučuju da ono ne voli ribu. Međutim, to nije tako – danas je možda neće voleti, ali sutra će je možda voleti. Ovo su deca. Ako osetite da dete prolazi kroz težak period, sačekajte. Ne forsirajte. Ostavite ribu na stolu.

Istraživanja pokazuju da detetu hranu treba ponuditi 8 puta da bi ona bila prihvaćena. Dokazano je da prezentovanje nove hrane na pozitivan način, prikladno aranžirano, različitih oblika (pačići, zečići, medvedi, itd.), daje joj zabavan i upečatljiv izgled. A ovo povećava šanse da će dete to pokušati.

Ako vi i vaše dete jedete zajedno za stolom, onda će biti manje problema. Pa, čak i ako u prvi mah odbije nešto što se servira na trpezu, pre ili kasnije će početi da poseže i za tim.

BONUS VIDEO:

Džinovske bebe bliznakinje TikTok/tyla

(Yumama/T.A.S.)