Kopriva je sjajna biljka koju vredi uključiti u dečiju ishranu jer je bogata vitaminima A i C, gvožđem, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. U ishrani se koristi za pripremu supa, čorbi, pita, sokova, čajeva, a sjajna je i kao dodatak pasulju. Deca posebno vole sok od koprive jer je sladak i osvežavajuć, a ukoliko želite da poslužite koprivu za ručak, onda će vam se svideti ova čorba. Sjajan izbor kada deci želite brzo da spremite nešto super zdravo.

Sastojci:

  • 2 krompira
  • 2 kašike pavlake za kuvanje
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 150g vrhova mlade koprive
  • peršun
  • 1 kašika soka od limuna
  • so,biber

Priprema:

14:01
Korak 1

Spremite bujon

Oljuštite krompir za čorbu. U loncu prokuvajte 0,5 litara slane vode. Dodajte krompir i kuvajte dok ne bude gotovo. Sačuvajte čorbu. Vrući krompir umutite u blenderu sa pavlakom i vratite u tiganj sa bujonom. Kuvajte na srednjoj vatri.

14:02
Korak 2

Prženi luk daje poseban šmek

Oljuštite luk i šargarepu, isecite na tanke trake, a zatim, mešajući, pržite na biljnom ulju do zlatno smeđe boje (oko 4 minuta). Dodajte u šerpu sa krompirom.

14:02
Korak 3

Vreme je za koprivu

Koprive operite i osušite. Narežite tanko, pa ih prelijte ključalom vodom. Dodajte u čorbu zajedno sa začinskim biljem. Sipajte limunov sok, posolite i pobiberite po ukusu. Posle 2 minuta sklonite čorbu sa vatre i sipajte u činije.

14:03
Korak 4

Posna verzija

Supa od mlade koprive može se pripremiti i u posnoj/veganskoj verziji ako krompir ne kombinujete sa pavlakom ili ga, eksperimentalno, zamenite biljnim mlekom.

14:03
Korak 5

Odmah pojedite

Čorbu od mlade koprive treba poslužiti odmah nakon pripreme, jer je potpuno neprikladna za skladištenje: to će uticati i na ukus jela i na njegova korisna svojstva.

BONUS VIDEO:

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)