Svi znamo da ishrana ima veliki uticaj na imunitet mališana, ali ono što mnogi možda ne znaju je da hrana utiče i na mozak. U tom smislu, nisu sve namirnice jednake jer neke od njih pomažu mozgu da funkcioniše bolje.

Nutricionistkinja Ala Porkun je za pravda.ru otkrila da je važno da jaja budu deo ishrane dece jer utiču na poboljšanje kognitivnih funkcija. Ona je istakla i da je ova namirnica važna zbog toga što sadrži vitamine A i D, koji su neophodni za regulisanje metabolizma.

Savet nutricionistkinje je i da ishrana mališana bude bogata zelenim povrćem poput spanaća, brokolija i kupusa jer sadrže folnu kiselinu, vitamin K i antioksidante, koji su važni za zdravlje mozga.

"Bundevino seme je izvor magnezijuma, cinka i gvožđa, koji poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju nivo stresa. Dobro je i da deo ishrane bude tamna čokolada bez aditiva jer sadrži flavonoide koji poboljšavaju dotok krvi do mozga, a samim tim i kognitivne funkcije", zaključila je nutricionistkinja Porkun.

BONUS VIDEO:

KOLIKO SU OPASNA GAZIRANA PIĆA? Nutricionista: Do 2030. svako drugo dete će biti GOJAZNO! Kisela voda takođe RIZIČNA? EVO I ZAŠTO Izvor: KOLIKO SU OPASNA GAZIRANA PIĆA? Nutricionista: Do 2030. svako drugo dete će biti GOJAZNO! Kisela voda takođe RIZIČNA? EVO I ZAŠTO