Odnos koji deca stvaraju sa hranom ostaje da ih prati tokom celog života. Roditelji ponekad iz neznanja ili nesvesno mališane uče sasvim pogrešnim obrascima kada je u pitanju hrana, a stručnjaci otkrivaju šta je najgore što možete da im kažete, odnosno šta treba da izbegavate.

1. To (neka određena namirnica) je loše za tebe

Psiholog dr Erika Miler ističe da ne treba decu učiti da su namirnice dobre ili loše. "Oni to shvataju bukvalno, a mi kao odrasli znamo da nijedna namirnica nije uvek dobra ili loša, ali deca to ne mogu tako da shvate".

S druge strane, ako vaše dete, na primer, obožava da jede slatkiše i ne može da im odoli, sasvim je u redu da ih sklonite negde. U slučaju da vam mališan traži slatkiše, dijetetičarka Dženifer Anderson ističe da je dovoljno da im kažete: "Nije nam to danas na meniju, ješćemo u utorak".

Ona ističe da kada deca ne doživljavaju namirnice kao dobre ili loše, već sve smatraju jednakim, veće su šanse da slušaju signale gladi i odluče šta zaista žele da jedu.

2. Stomak m je preveliki od (neke određene namirnice)

Ako ste skloni da govorite negativno o svom telu, telu vašeg deteta, posebno u kontekstu sa hranom, važno je da znate da to ima ogroman uticaj na dete. Dete koje čuje roditelja da se žali na svoje telo i ograničava sebi unos hrane ili izbacuje neke namirnice, možda će želeti da i samo uradi isto.

3. Daću ti kolač ako pojedeš brokoli

Ili, pojedi sve iz tanjira pa ćeš dobii desert. Iako očajnički želite da izbalansirate ishranu mališana, pritiskanje da pojede nešto kako bi kao nagradu dobilo slatkiš, nije rešenje. Takođe, nije dobro ni da hranom podmićujete dete za bilo šta.

"Svaki put kada dete nagradimo hranom za nešto, kažemo mu: 'Znaš šta? Taj brokoli je toliko loš da sam rada da ti dam nagradu'. To kod dece smanjuje želju da jedu određenu hranu, a povećava želju da pojedu nagradu", pojasnila je dijetetičarka Anderson za huffpost.com.

Iz istog razloga nije dobro ni da podstičete dete da pojede sve iz tanjira samo kako bi dobilo desert.

4. Ne možeš sada da dobiješ grickalicu, uskoro će večera

Mnogi odrasli ljudi funkcionišu sa tri obroka dnevno, ali nije realno da to očekujete od deteta. Mala deca, posebno mlađa od pet godina, imaju brži metabolizam nego odrasli, te zato brže sagorevaju kalorije i brže ogladne.

"Za neku decu će veća užina možda biti mnogo bolja", kaže psiholog Miler, savetujući da pokušate da detetu date večeru ranije tokom dana ili da mu date neku obilniju užinu popodne, s razumevanjem da će zato možda manje večerati.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)