Prema podacima stručnjaka, deca mlađa od 2 godine ne treba da jedu šećer. Za bebe, jedina hrana koja se preporučuje je majčino mleko, ako je moguće, prvih 6 meseci života.

Nauka smatra da bi šećer trebalo da čini manje od 10 odsto dnevnih kalorija. Šećeri koji se prirodno nalaze u namirnicama poput voća, mleka i slično nisu uključeni u ove smernice. Za prosečno dete od 2 ili 3 godine, kom je potrebno oko 1 000 kalorija dnevno, znači ne više od 100 kalorija dnevno šećera. Ovo je, zapravo, nešto više od 2 kašike ili 24 grama.

Dijeta bez šećera za decu mlađu od 2 godine

Previše dodatog šećera u ishrani dece povezano je sa gojaznošću i povećanim rizikom od budućih zdravstvenih problema, poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

Dodati šećer obično se nalazi u slatkim napicima, desertima, slatkim grickalicama i granolama. Međutim, nalazi se skriven i u supama i sosevima, čak i u kečapu. Bilo bi dobro da čitate deklaracije hrane. Dodati šećeri imaju niz naziva, uključujući šećer od trske, zaslađivač kukuruza, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, glukozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, med, laktozu, sladni sirup, maltozu, melasu, sirovi šećer i saharozu.

Trudnice i dojilje takođe imaju neke nove smernice: jedite 300 g morskih plodova sedmično, ali sa manjom količinom žive. Konzumiranje ribe dobro je za razvoj mozga vaše bebe. Iako neke trudnice ne jedu ribu zbog zabrinutosti u vezi sa živom, postoji mnogo ukusnih i bezbednih opcija sa plodovima mora sa manjom količinom žive.

izvor: yumama