Za imunitet je pravilna ishrana od ključne važnosti, naročito sada, kada hara veliki broj virusa. Kako bismo ojačali imunitet dece, važno je da se ona hrane zdravo. Pored hrane koja je odlična za imunitet i čuva naše zdravlje, postoje i namirnice koje ga mogu oslabiti.

1. Hrana sa dodatim šećerima

Redovno slušamo da treba da ograničimo količinu šećera u ishrani. Hrana koja naglo podiže šećer u krvi podstiče stvaranje proteina koji negativno utiču na imunitet. Ovaj savet posebno se odnosi na dijabetičare.

2. Slana hrana

Slana hrana, poput čipsa, zaleđenih obroka ili brze hrane umanjuje imuni odgovor. Visok nivo soli dovodi do toga da budete skloniji zapaljenjima, ali i mnogim autoimunim bolestima.

3. Hrana koja ima mnogo omega-6 aminokiselina

Da, našem telu su potrebne i omega-3 i omega-6 aminokiseline. Preveliki disbalans između ova dva tipa kiselina može dovesti do slabljenja imuniteta. Omega-6 masne kiseline se nalaze u suncokretovom ulju, jajima, sojinom ulju. Važno je da počnete da jedete što više omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi, orasima, čija semenu.

4. Pržena hrana

Kada se hrana obrađuje u dubokom ulju i na visokim temperaturama, ona može negativno uticati na imunitet. Povećaće se sklonost ka zapaljenjima, a negativno će uticati i na bakterije u crevima. Ona takođe može dovesti do razvoja metaboličkog sindroma, srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Zato je preporuka da smanjite unos čipsa, pomfrita, porženog mesa, pržene slanine, pržene ribe.

5. Prerađeno meso

Viršle, suhomesnati proizvodi i bilo koja vrste prerađenog mesa ima u sebi velike količine masti, ali onih koje nisu dobre po zdravlje. Oštećuju imunitet, a uz to povećavaju i rizik od mnogih bolesti.

6. Brza hrana

O štetnosti brze hrane često slušamo, a ona ne utiče dobro ni na imunitet. Ako dete previše jede brzu hranu, to će oslabiti njegov imunitet, ali i podstaći disbalans crevnih bakterija. Ova hrana, zbog načina pripreme, može naštetiti i balansu u hormonima.

7. Hrana koja sadrži aditive

Mnoge namirnice, naročito one koje su veoma prerađene, sadrže aditive koji menjaju izgled i ukus hrane. Neki od njih deluju negativno na imunitet. Razni zaslađivači, kukuruzni sirup i drugi aditivi nisu dobri.

8. Visoko rafinisani ugljeni hidrati

Beli hleb i zaslađene namirnice sadrže veliku količinu rafinisanih ugljenih hidrata koji nisu dobri za imunitet. Ove namirnice naglo podižu nivo šećera i insulina u krvi, što potom podstiče stvaranje slobodnih radikala i inflamatornih proteina, kao što je CRP. Ovakva hrana, takođe, može poremetiti crevnu floru, što nepovoljno utiče na imunitet.

9. Hrana sa visokim nivoom masti

Ovakve namirnice isto nepovoljno deluju na imunitet i smanjuju funkciju belih krvnih zrnaca. Potrudite se da se porodični jelovnik sastoji od vlakana i zdravih masti.