Iz britanskih udruženja ističu da u dečijim žitaricama ima previše šećera, ali i previše soli, kao i da ambalaža sa likovima iz crtanih filmova navodi na to da baš njih kupe, i da im je mesto pored poslastica.

Većina žitarica za decu sadrže visok ili srednji nivo šećera, stoji u rezultatima britanskog istraživanja koje je analiziralo 126 žitarica koje se najčešće jedu za doručak, piše Metro.

Britanske dobrotvorne organizacije Action On Sugar i Action On Salt otkrile su da 92 odsto žitarica u ambalažama koje sadrže slike prilagođene deci sadrže veće količine šećera. To je za jedan odsto više u odnosu na prošlu godinu, uprkos tome što su se glavni proizvođači obavezali da će dati prioritet zdravstvenom sadržaju svojih proizvoda.

Izveštaj Udruženja za hranu Food Foundation Broken Plate otkrio je da skoro polovina, odnosno 43 odsto, žitarica za decu sadrži čokoladu.

Zbog toga je Action On Sugar pozvao da se ovi proizvodi u prodavnicama uklone sa polica gde su proizvodi za doručak i postave se na policu sa slatkišima, kako bi se istaklo da su više poslastica nego zdrava opcija za doručak.

U Udruženju nisu zabrinuti samo zbog šećera, već i zbog količine soli u žitaricama. Otprilike 60 odsto testiranih proizvoda imalo je srednji ili visoki udeo soli. Ni prehrambene prednosti ne opravdavaju očekivanja – 45 odsto žitarica imalo je malo vlakana.

Dobrotvorne organizacije pozivaju sve proizvođače da uklone slike prilagođene deci sa ambalaže tih žitaricama. Pojedini supermarketi, od kojih neki postoje i u Srbiji, već su obećali da će ukloniti likove iz crtanih filmova sa ambalaža žitarica koji su nihove.

"Korišćenje ambalaže prilagođene deci samo roditeljima otežava zdraviji izbor. Iako očekujemo da će nas putem interneta ili televizije upozoriti na hranu koja sadrži visok nivo masnoća, soli i šećera, to se još ne odnosi na ambalaže koje mogu da privuku decu, što je velika briga", rekla je nutricionista dr Keter Hašem.

Yumama/N1