Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA DANAS RASTU BEZ SLATKIŠA, NEMA ZLATNE SREDINE: Pedijatar Jonev - roditelji greše, a evo šta bi trebalo da rade

Pedijatar Dejan Jonev ispričao je u čemu roditelji danas greše po pitanju ishrane deteta, ali i izdvaja korisne savete!

 deca slatkisi_294783314 Izvor: Shutterstock

Roditelji sada sve više govore o imunitetu dece, pa često imaju previše isključive stavove po pitanju određenih navika. Neki roditelji deci nikada ne daju slatkiše, dok ima i onih koji forsiraju dojenje po svaku cenu.

možda vas zanima

Slatkiši, sokovi i razne nezdrave namirnice nisu dobar izbor, ali ne bi trebalo biti ni preterano rigorozan. "Nijedan rigidan stav nije dobar. Dakle, ne bi trebalo da se preteruje, ai ni zabranjuje konzumiranje tih namirnica. Zabrana kod dece stvara veću želju da ih probaju. Kad-tad će doći u kontakt sa vršnjacima sa kojima će tu želju i da ostvare. Osim toga, grlo deteta koje nije naviklo na čašu soka, hladnije vode ili sladoleda mnogo se brže upali, za razliku od dece čiji su roditelji po pitanju ishrane fleksoibilniji", ističe doktor Dejan Jonev pedijatar u Domu zdravlja Čukarica za Novosti.

Doktor smatra da je sredina važna i po pitanju sterilnosti. Naime, mnogi roditelji imaju stav da deca jedu sve što padne na pod, dok drugi odlaze u suprotnu krajnost i sve preterano čiste. "I tu važi pravilo zlatne sredine. Jer, prevelika sterilnost ne omogućava da se formira dobar imunitet. S druge strane, ne bi trebalo dozvoliti ojede i bakterijske infekcije kože, kao ni parazitarne infekcije zbog prljavih ruku ili nehigijenski pripremljene hrane", naglašava doktor.

Kao osnova imuniteta od prvih dana najznačajnije je dojenje. Ipak, neke mame imaju poteškoće, a na njih se stvara ogroman pritisak i forsira se majčino mleko, toliko da osećaju krivicu jer ne mogu da doje svoje dete. "Činjenica je da dojenjem deca dobijaju imunitet, ali to ne znači da će deca koja nisu dojena biti uskraćena za dobro zdravlje. Dojenje ima prednosti, jer je prirodan način ishrane za novorođenče i u tom smilu nema petljanja oko sterilizacije flašica, određivanja temperature mleka... Znači, kada god je moguće trebalo bi da se forsira dojenje. Stav današnje pedijatrije je da bi nakon navršenog četvrtog meseca odojčetu trebalo ponuditi i mešovitu hranu i postepeno smanjivati broj podoja", kaže doktor Janev.

Pitanje davanja vode bebama je uvek aktuelno. Da li treba davati vodu bebi koja je na majčinom mleku ili ne, roditelji se uvek pitaju. "U pedijatriji se smatra da je majčino mleko i tečnost i hrana. Ali, u vrelim letnjim mesecima, posle podoja bi deci trebalo ponuditi vodu. Deci do godinu dana se ne daje voda sa slavine, jer je ona hlorisana, a odojčad ne podnose ukus hlora. Iskustva iz moje prakse su pokazala da bebe obično neće vodu i da im je dovoljno majčino mleko, ali ako se hrane nekom od adaptiranih formula, voda je neophodna", smatra doktor Janev.

izvor: yumama/novosti

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica