Mnoge mame suočavaju se s poteškoćama kada beba prestaje da sisa, a ovu pojavu stručnjaci ponekad nazivaju "zbrkom bradavice". O čemu je reč? Beba koja povremeno sisa, a povremeno jede iz flašice, postaće zbunjena ili frustrirana i rezultat će biti da odbija jedan od ta dva načina ishrane - najčešće prvi.

"Zbrka bradavice", ili konfuzija pri dojenju, znači da će se beba navići na brzi tok mleka koje dobija iz flašice, zbog čega joj dojenje neće više biti dovoljno. Beba će postati frustrirana kada dobije da sisa jer će tok mleka, naravno, biti sporiji nego iz flašice iz koje mleko izlazi većom brzinom. Ovo je češći problem od druge varijante, kada beba odbija flašicu jer ne želi toliko mleko, koliko maminu toplotu i direktan kontakt.

Ovaj problem zadaje velike muke mnogim mamama koje bebe i doje, i hrane na flašicu, ili pokušavaju da ih odviknu od dojke. Stručnjaci imaju nekoliko saveta kako da beba jede baš kako treba!

"Čak i lekari smatraju da 'zbrka bradavice' postoji, mada ona nije zvanično prepoznata kao problem. Bebe imaju poteškoće zbog dva načina hranjenja, radila sam sa više od 350 porodica kao konsultant za dojenje i mnoge mame imale su takva iskustva", rekla je babica i konsultantkinja za dojenje, Hali Šilds.

"Beba će odbijati jednu dojku jer deluje da 'više voli' drugu, ili neće moći da se zakači za bradavicu, kada počnete da primenjujete hranjenje flašicom. Neke od beba će takođe teško da se prilagode na metodu u kojoj dobijaju malo jedno, malo drugo", rekla je ona.

Zbog "konfuzije" će i mama imati probleme, jer će beba stalno tražiti jednu dojku, ili potpuno odbijati da sisa. Moguće je i da bradavice postanu bolne ili ispucale, jer se beba "kači" slabije nego inače.

Medicinska sestra i konsultantkinja za dojenje zato ima savete za mame koje imaju ovaj problem, ili trudnice koje planiraju da doje bebe uz dohranu iz flašice.

"Bebu bi mama trebalo da doji, a flašicu bi trebalo da joj daje drugi član porodice. Beba će na taj način znati da toplinu i nežnost dobija samo uz dojku, a da mleko bez tih asocijacija stiže iz flašice koju daje druga osoba. Odlično je i da se uvežba ritmično davanje mleka iz flašice, koje imitira prirodni tok mleka iz dojke. Na taj način, beba neće primetiti razliku u samoj brzini toka mleka i to neće predstavljati problem", rekla je medicinska sestra Širi Perl.

Ona svim roditeljima savetuje da kroz ovaj period, koji može biti pun izazova, prođu koliko je moguće mirno i strpljivo. Problem će biti rešen, ali će sve ići lakše ako nema nervoze i stresa.

"Dojku bi bebi trebalo nuditiu slabo osvetljenoj prostoriji, gde nema stvari koje joj odvlače pažnju, jakog svetla ili zvukova. Isprobajte i nove položaje za dojenje, posebno dok je beba pospana, na taj način će se brže vratiti dojci", rekla je ona.

(YuMama)