Vitamin D je jedan od najvažnijih nutrijenata za imunitet. On je potreban svima, a dobijamo ga najviše putem sunčeve svetlosti i boravka napolju.

Vitamin D ima, pored jačanja imuniteta, funkciju da napravi balans kalcijuma u telu i jača kosti, a uz to povoljno utiče na zdravlje štitaste žlezde.

Ispostavilo se da on povoljno deluje na trudnice, njihov imunitet i zdravlje, ali i na pravilan razvoj bebe u stomaku.

Zašto je dojiljama potreban vitamin D?

Najnovija istraživanja pokazala su važnost vitamina D tokom laktacijskog perioda, takođe. Istraživanje je posmatralo kako suplementacija vitaminom D utiče na mamu i bebu tokom perioda dojenja. Ispostavilo se da su bebe koje se isključivo doje imale značajno povećan status vitamina D, ukoliko ga je mama unosila redovno.

"Ako mama ima manjak vitamina D, to dovodi do manjka i kod bebe", ističe autorka studije Kerol Vagner, sa Univerziteta u Kaliforniji. Manjak vitamina D stvara problem sa razvojem kostiju, ali i imunog sistema.

Zapravo, istraživanje je pokazalo da mama koja unosi 6 000 jedinica vitamina D3 dnevno može da poveća nivo istog i u svom i u bebinom organizmu u periodu dojenja.

Pored toga što znamo koliko je blagotvorno, važno je da ne uzimamo suplementaciju na svoju ruku. Uvek se prvo posavetujte sa lekarom, koji če vam odrediti potrebnu dozu, u zavisnosti od vašeg trenutnog stanja.

izvor: yumama