Prvi susret sa bebom je čaroban, ali sve ostalo prvo može biti teško. Jedna od stvari koje majkama nisu nimalo lake jeste dojenje. Mlade mame pune su pitanja i nedoumica, a ni prva iskustva nisu jednostavna. Mama Karisa Vitman je podelila svoje savete, kako bi olakšala svim drugim majkama koje tek počinju svoj put dojenja.

"Prvi put kada sam stavila sina na grudi, to je bila prava noćna mora. Mnoge žene očekuju neki magičan momenat, prirodan trenutak, ali uopšte nije tako. Ja sam lekcije naučila kroz iskustvo i volela bih da ih podelim sa drugim majkama, kako bi im bilo lakše.

1. Nećete imati osećaj kao da je to prirodan proces

Istina je, dojenje ne može biti tako prirodno na početku. Neće biti lako. Taj osećaj da je prirodno i lagano možete imati tek posle par nedelja. Mnoge mame imaju problem da se beba prikači na bradavicu, ne znaju kada da promene stranu, kada treba da koriste pumpicu, bole ih grudi ili imaju neki problem, infekciju. Učićete vremenom i navići ćete se, ne brinte.

2. Ako beba stalno traži da sisa, dajte joj

Da li ste znali da, što više dojite, to više mleka stvarate? Kada beba počne da traži još mleka, to znači da joj je potrebno, dajte joj. Ako ste čuli za klaster dojenje, to je potpuno normalna pojava. Vama će verovatno biti vrlo naporno, ali će proči i taj period.

3. Ne ignorišite anomalije jezika i usne

Neke bebe imaju anomalije, što im mnogo otežava i dojenje i hranjenje na flašicu. Može biti neprijatno i mami. Ovo se dešava mnogima i može ometati proces dojenja.

4. Glad zbog dojenja je normalna

Normalno je da osećate pojačanu glad dok dojite bebu. Naša tela mnogo rade da bi obezbedila mleko za dete. Jedite koliko vam je potrebno.

5. Normalno je da ne smršate dok dojite

Mnogo puta sam slušala kako sve mame smršaju tokom dojenja. Onda sam shvatila da nisam izgubila ni kilogram, čak sam se i ugojila. Činjenica jeste da dojenje sagoreva kalorije, ali je sasvim u redu ako ne smršate.

6. Svako ima drugačije iskustvo dojenja

Najvažnija lekcija koju sam naučila jeste to da, baš kao i celokupan porođaj i oporavak, dojenje ne treba da bude isto kao kod drugih. Svi imamo različita iskustva. Priče drugih mama ne treba da nas obeshrabre niti da se poredimo sa njima."

izvor: yumama