Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana beba: Kada i kako prekinuti sa dojenjem?

Saznajte kada je pravo vreme da vaša beba prestane da sisa i kako da to učinite na najmanje stresan način i za vas i za vaše dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema savetu Svetske zdravstvene organizacije za vašu bebu je najbolje da je tokom prvih šest meseci isključivo dojite. Nakon toga, uz dojenje,  možete da počnete da joj uvodite različitu hranu, pišu pedijatri uglednog portala o roditeljstvu i zdravlju dece BabyCentre.com.

Povezane vesti

Ukoliko se sve odvija kako treba i mama (iz bilogog razloga) do tada nije prestala sa dojenjem, period  kada treba da počnete postepeno svoju bebu da odvikavate od dojke je kada ona bude imala oko godinu dana. 

Ako mama mora pre bebine prve godine da prestane sa dojenjem, preporučuje se da svoje, humano mleko zameni adaptiranom formulom. Uperiodu tranzicije (prelaska sa majčinog mleka na mlečnu formulu, zbog bebinog lakšeg prihvatanja, majčino mleko može da se kombinuje sa adaptiranim).

Odvikavanje od dojenja je veoma emocionalno iskustvo kako za bebu tako i za mamu. Mama može sa jedne strane da se oseća tužno jer se jedan važan period završava, ali istovremeno može osećati i sreću jer je njeno telo, nakon dugog perioda trudnoće i dojenja, ponovo samo njeno.

Dobra vest je da se sa prekidom dojenja ne prekida i vaša bliskost sa bebom, nego je to bio samo početak procesa povezivanja koji se nastavlaj i dalje kroz mnoštvo drugih aktivnosti.

Kada je pravo vreme da se prestane sa dojenjem?

Stručnjaci preporučuju da je pravo vreme onoi kada vaše dete to samo "odluči", odnosno prestane da traži. Ali na vama je da odlučite šta je najbolje za vašu bebu. 

Za vašu bebu dojenje je više od hrane. Dojenje joj daje osećaj sigurnosti i bliskosti sa majkom, stoga, ako je pustite da sama, prema nekom sopstevnom ritmu, odustane od sisanja, manja je verovatnoća da ćete imati problema sa odvikavanjem od dojke.

Kako da započnem proces odvikavanja od dojenja? 

Ako je vaša odluka da pomognete proces odbijanja od dojke, potrebno je da sledite sledeće korake:

Prva faza: Ponudite bebi dojku i pustite je da završi svoj obrok. Nakon što završi ponudite joj malo čvrste hrane. Eksperimentišite sa ukusima i teksturama. 

Povezane vesti

Druga faza: U sledećpoj fazi čvrstu hranu ponudite bebi pre podoja. Kako bi bili sigurni da li je vaša beba jela i da li se najele, potrebno je da pratite kako i koliko kaki. 

Treća faza: Ukoliko je vaša beba počela da uzima obroke koje joj dajete pre predviđenog treina za podoj, u sledećoj fazi počite da joj nudite vaše izmlazano mleko u flašici ili čaši. Vremenom u mleko možete da dodajete i malo prokuvane vode.

  Foto: Profimedia

Koliko dugo traje proces odvikavanja od dojenja? 

Proces odvikavanja je individualan i može trajati svega par nedelja, pogotovo ako je vaša beba i sama bila "odlučila" da prestane da sisa. Ali može potrajati i do šest meseci, i veoma je važno da budete strpljivi. Proces može trajati i duže ukoliko vaša beba nije bila spremna. Ako niste sigurni, možete da pkušate i da vidite kako će beba reagovati. Ukoliko odvikavanje, za vas ili za bebu bude previše stresno, možete sačekati još malo. 

Povezane vesti

Problemi

Iako se vama možda čini da mleka više i nemate, tek kada prestanete sa dojenjem shvatićete da se ono stvaralo u onim količinama koje su bile potrebne vašoj bebi. Stoga, kada beba prestane sa sisanjem može se desiti da grudi postanu bolne i upaljene od nakupljenog mleka (mastitis).

Šta ako moja beba ne želi da prestane sa dojenjem?

Ako vaša beba ne pokazuje znake da je spremna da prestane sa dojenjem, budite strpljivi. Ona uživa u na vašim grudima, jer je to smiruje, isto koliko je i hrani. 

Međutim, ukoliko beba uzima hranu, a traži da sisa samo kako bi se utešila i osećala isgurnost, postoji mnogo načina kako možete da se mazite.

Maženje na druge načine

Pokušajte da pogledate knjigu zajedno, pevajte joj, ili igrajte neku igru.

Olažite dojenje

Ukoliko je vaše dete starije, razgovarajte sa njim. Objasnite mu da još nije vreme za dojenje i da ćete ga nahraniti kansije, a onda pokušajte da ovučete detetu pažnju nekim drugim aktivnostima.

Povezane vesti

Izaberite pravi trenutak

Mnoge životne okolnosti mogu da utiču na vaše dete i osećaj nesigurnosti. Ukoliko je dete bilo bolesno, ili ste se vi vratili na posao, preselili ste se... vašem detetu će biti potrebno vreme da se navikne na te promene, i to svakako nisu ptavi momenti da mu uskratite večernje maženje. U tim situacijama pokušajte sledećeg meseca. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica