Pravoslavni vernici se tokom uskršnjih praznika kucaju jajima koja su skuvana i ofarbana na Veliki petak. U mnogim porodicama se pripremi i više nego što je potrebno, pa se desi da Uskrs prođe, a ostane i po 10-20 skuvanih jaja.

Koliko dugo je bezbedno da ih jedete i dajete deci nakon Uskrsa?

Iako neki veruju da uskršnja jaja koja su ofarbana na Veliki petak ne mogu da se pokvare, stručnjaci imaju vrlo jasne smernice o tome koliko dugo nakon kuvanja obarena jaja smeju da se jedu.

Naime, stručnjaci iz Američkog udruženja za agrikulturu na svom sajtu usda.gov ističu da skuvana jaja koja se čuvaju u frižideru mogu da se jedu u narednih sedam dana, bilo da se u frižideru čuvaju oljuštena ili sa ljuskom. Ono što je važno je da jaja stavite u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja, kao i da kada ih izvadite iz frižidera ne ostavljate duže od dva sata na sobnoj temperaturi pre nego što ih pojedete.

BONUS VIDEO:

Uskršnji zečevi od testa Izvor: Uskršnji zečevi od testa