Dojenje se uvek preporučuje kao najbolja ishrana za bebu, jer pored neophodnih nutrijenata, ono bebu čuva od mnogih bolesti, deluje na njen imunitet i zbližava je sa mamom.

Ipak, mnoge mame nailaze na izazove tokom dojenja koji sve mogu otežati. Izdvajamo najčešće probleme, ali i njihova rešenja.

1. Mama nema dovoljno mleka

Ovo je možda najčešći problem sa dojenjem. Postoji mnogo razloga za to, poput problema sa žlezdama. Rešenje se krije u tome da što češće dojite bebu i držite je na grudima, jer to podstiče stvaranje mleka.

2. Prepunjenost dojki

Neke mame se bore sa previše mleka, koje često curi i onda kad ne treba. Jedino rešenje za ovo jeste da, posle dojenja, sve što ostane mleka u grudima prosto izvučete pumpicom. Vremenom će se količina mleka unormaliti. Ako idete negde, a mleko i dalje curi, možete koristiti tupfere za grudi.

3. Anatomski problemi

Neke bebe imaju anatomski problem, poput debljeg jezika, problema sa usnom, bradom, žvakanjem i slično. Ovo može otežati dojenje, pa je najbolje da pričate sa lekarom koje je najbolje rešenje.

4. Uvučene bradavice

Uvučene bradavice mogu otežati sisanje bebi. Do ovoga nekad dođe i zbog prepunjenosti dojki. Pokušajte da prstima lagano pritisnete areolu, kako biste namestili lepo bradavicu i omogućili pravilno dojenje bebi.

5. Beba ne hvata lepo bradavicu

Ako beba ne hvata bradavicu lepo, samim tim će manje jesti, a i mleko će se manje stvarati. Pokušajte da namestite bebu bolje, da obuhvati ustima lepo bradavicu.

6. Ispucale bradavice

Ovo stvara neprijatnost mamu, a može stvarati problem i sa bebinim hvatanjem bradavice. Tada može doći i do krvarenja. Rešenje za ovo može biti izbegavanje sapuna i svega što isušuje kožu. O kremicama možete pričati sa lekarom, koji će vam preporučiti šta da koristite.

7. Zapušen mlečni kanal

Mnoge mame se suoče sa zapušenjem mlečnog kanala, a to dovodi do oticanja i bola u grudima. Ovde je važno da masirate grudi i da koristite tople obloge kako biste umirile problem. Ukoliko ne možete same da rešite i razbijete blokadu, obratite se nekom stručnjaku.

Iako problemi umeju da budu neprijatni, za većinu postoji rešenje, uz koje ćete moći da nastavite sa dojenjem i pružite bebi najbolju hranu.

izvor: yumama