Dojenje majkama nije nimalo lak proces, a svaka se trudi da svom detetu pruži najbolje. Jedna mama Sofija rešila je da da konkretne savete drugim ženama, a na osnovu svog iskustva.

"Nakon čitanja dosta iskustava mama o dojenju, došla sam na ideju da podelim svoje. Moja devojčica ima 2 godine i 2 meseca i još uvek sisa. Trenutno ima tri podoja dnevno.

Moje iskustvo je krajnje pozitivno. Možda ću uspeti da olakšam budućim mamama i mamama koje se bore. Tokom trudnoće, iskreno, nisam puno razmišalja o dojenju, takoreći, uopšte. Bilo mi je važno da se psihofizički pripremim za porođaj. Kako je porođaj prošao brzo i jednostavno, prvi podoj se desio na porođajnom stolu. Tada mi je babica objasnila kako da postupam i šta je važno. To se svelo na dve stvari - da smo obe na boku i da je bebin nosić prohodan, odnosno odvojen od dojke.

Dok sam bila u bolnici, cimerke i ja smo imale predavanja o dojenju tokom jutarnje vizite. Doktorka, koja je inače neonatalog je, na tako prost i jednostavan način, najprostijim mogućim jezikom objasnila da, kada beba plače, majka treba da je stavi na dojku. Dojenje treba biti na zahtev. Pre i posle svakog podoja treba popiti 2 dl vode. Nakon podoja, dojke ne treba pripremati za naredni, odnosno ne treba ih prati, mazati. Bolne bradavice su normalna pojava u prvim danima. Treba istisnuti malo mleka i utapkati. Pumpice ne treba koristiti. Ne treba nositi brushalter, dojkama treba sloboda. Ne treba koristiti uloške za brus, jer ćete najpre od njih zaraditi kandidu. Ne treba uobročavati novorođenče, pa čak ni odojče. Beba do 6 meseci, koja uredno napreduje, ne treba dobijati ništa sem majčinog mleka.

Priča doktorke je pretočena u moje iskustvo. Sve sam radila onako kako je govorila. Nikada nisam koristila pomagala, nikada se nisam služila alternativom. Nikada nisam namazala ništa sem sopstvenog mleka. Nikada nisam oprala grudi kupkom. Nikada nisam oprala grudi pre i nakon podoja.

Nikada nisam imala problem sa mastitisom. Nikada nisam imala problem sa količinom mleka. Nisam imala ragade. Grudi me nisu bolele. Nisam koristila čajeve, sokove, lekove za povećanje količine mleka. Sve je to obavljala moja beba u skladu sa svojom potrebom, odnosno svojim uzrastom."

mama Sofija