Vaše dete je do prvog rođendana prihvatalo svaku namirnicu i lepo jelo, a onda odjednom postane izbirljivo i neće ni da prinese ustima ono što je do juče obožavalo. Nemojte da brinete i očajavate, reč je o vrlo čestom slučaju u razvojnoj fazi deteta, i sasvim je normalno.

Agata Ašindu, stručnjak za dečiju ishranu, otkrila je neke od potenzijalnih razloga za ovu situaciju i posavetovala roditelje kako da se nose sa njom.

Deca uče šta vole, a šta ne

Deca u ovom periodu postaju samostalniji, hodaju, uče da govore i razvijaju osećaj nezavisnosti pa u skladu sa tim žele i da se ponašaju. Ponekad neće želeti ni da otvore usta, skloniće se od stola, protestovati, bacati hranu koju su ranije prihvatali...

Oni u tom periodu počinju da primećuju obrasce u prehrani, nauče da je određena hrana slađa ili možda ukusnija od one koja je zelena i gorča. Moguće je da će deca koja su često imala priliku da jedu slatkiše i prerađenu hranu početi da odbijaju manje slatku hranu.

Ovo je faza u kojoj deca uče šta vole, a šta ne vole da jedu. Moguće je da detetu ne odgovaraju određene teksture hrane, a ne samo ukus. Jedenje je prilično taktilna aktivnost, a dete možda ne voli hrskavo ili mekano, hranu koja se dugo žvaće ili nešto treće.

Dete, hrana
Shutterstock 

Budite dosledni u nuđenju hrane

Ova faza je sasvim normalna i očekivana, i verovatno prolazna, ali je možete olakšati tako što ćete detetu i dalje stalno nuditi novu hranu za isprobavanje, bez velike pompe. Budite uporni i vodite se time da je ono što deca nauče o hrani u ovoj fazi, ključno za njihov odnos prema hrani u budućnosti.

Opremite kuću nutritivno bogatom hranom koju želite da vaše dete jede i ne nudite više opcija jer ako dete ima priliku da bira, iskoristiće je. Svakodnevno izlažite decu najrazličitijim namirnicama i začinima, čak i onima koje lično ne preferirate jer možda će baš ta namirnica detetu biti po volji.

(Yumama)