Početak dohrane i uvođenje novih namirnica često je stres za roditelje, posebno ako se radi o hrani koja je visoko alergena i ako neko u porodici ima sklonost ka alergijama.

Ana Jelekovac Jurkin, nutricionistkinja specijalizovana za dohranu beba, otkrila je sve o visokoalergenim namirnicama i najnovijim smernicama za njihovo uvođenje u dohranu.

Najjači alergeni

Iako dete može biti alergično na bilo koju namirnicu, postoji devet namirnica koje su zaslužne za 90 odsto alergijskih reakcija i one spadaju u visoko alergene namirnice, a to su:

- jaja
- mleko i mlečni proizvodi
- kikiriki
- orašasti plodovi
- soja
- susam
- riba
- morski plodovi
- pšenica

organsko mleko za bebe_1251713722
Shutterstock Beba pije mleko

Nove preporuke za uvođenje alergena

"Ranije preporuke su bile da se uvođenje alergena odlaže nakon godinu dana, pa čak i duže, ali nedavna istraživanja potvrđuju da takva praksa nema smisla i da rano uvođenje alergena (pre prve godine života), pogotovo kada se radi o kikirikiju, može smanjiti rizik od razvoja alergije kasnije u životu", kaže nutricionistkinja Jelekovac Jurkin.

Ona kaže da su rano uvođenje alergena, od 6. do 12. meseca bebinog života i učestalo izlaganje od 2 do 3 puta nedeljno, praksa koje mogu da doprinesu smanjenju mgućnosti da se alergija razvije.

"Većina dece može da počne da jede alergene sa uvođenjem dohrane, tačnije od 6. meseca života. Ali, ako imate bebu koja ima povećan rizik za razvoj alergije, svakako se konsultujte sa vašim pedijatrom, alergologom ili nutricionistom", savetuje doktorka.

Beba, hrana
Shutterstock Beba jede

Alergene uvoditi u jutarnjim satima

Doktorka ističe da se sa uvođenjem alergena kreće od početka dohrane i da ih je poželjno uvoditi u jutarnjim satima kako bi se mogle ispratiti eventualne reakcije. Savetuje da se u početku daju male količine namirnica, a onda postepeno da se povećavaju u sledećim danima.

"Svaku alergenu namirnicu treba uvesti više puta, a svaku uvodimo zasebno. Prava alergijska reakcija javlja se najčešće u narednih 2 sata od konzumacije, a ukoliko primetite da je vaša beba reagovala na nešto, svakako se obratite pedijatru", savetuje doktorka Jelekovac Jurkin.

Beba, hrana, kašica
Shutterstock Beba jede

(Yumama/Roditelji.hr)