Činjenica je da deca vole šarenu hranu koja nije uvek zdrava, ali na roditeljima je da im u ishranu uključe namirnice koje su vrlo zdrave, i da ih svakodnevno imaju na meniju.

Važno je da znate koje su najprikladnije namirnice za decu, ali i za celu porodicu, kao i kada bi trebalo da oh poslužite.

Hleb od celog zrna

Priča da hleb goji je kao i kod drugih namirnica, istinita smao kada se konzumira iznad energetskih potreba. Treba da znate da je hleb neophodan u ishrani vaše dece.

Dve kriške hleba od celog zrna osiguraće dozu ugljenih hidrata koja je detetu potrebna za energiju. Takođe, odlična je zamena za industrijska peciva, kao i za kolačiće koja mnoga deca jedu za međuobroke.

Kad god je moguće, izaberite hleb od integralnog brašna, bilo da je reč o pšeničnom, ražanom ili drugim žitarima. Dokazano je da su vlakna neophodna stvar adekvatne funkcije creva.

Pomorandža

Stručnjaci preporučuju 3 porcije voća dnevno. Ali je bitno da znate da bi jedna od njih trebala da sadrži voće bogato vitaminom C, kao što je pomorandža. One su odlična opcija za vaše dete, a pored njih tu je i ananas, kivi, mango i jagode.

Mnogi roditelji uz doručak deci posluže čašu soka od narandže, ali to ne može da zameni celo voće. Zbog velike količine šećera, sok se brzo resurbuje ali i gubi vlakna pri procesu ceđenja.

Dete jede pomorandže
Shutterstock Dete jede pomorandže

Jaja

Jaja se nazivaju kraljevima proteina i dete bi trebalo redovno da ih konzumira. Vrlo se lako pripremaju ali i kombinuju sa drugim namirnicama.

Zbog praktičnosti njihove pripreme, možete ih koristiti za doručak, ručak i večeru. Iskoristite priliku i kombinujte ih sa nekim povrćem, poput paradajza, gljiva ili paprike.

Orašasti plodovi kao esencijalna hrana

Reč je o pistaćima, bademima, orasima, lešnicima, pinjolama, indijskim orasima, brazilskim orasila. Imaju nizak sadržaj vode i dosta hranljivih materija - proteina, vlakana, minerala, zdravih masti i vitamina.

Redovna konzumacija orašastih plodova pomaže u smanjenju rizika od gojaznosti, dijabetesa, crevnih infekcija i odlično je za itgradnju kostiju.

Orašasti plodovi
Shutterstock Orašasti plodovi

Kupus

bilo koja hrana iz porodice kupusa trebalo bi da bude u svakodnevnoj ishrani vašeg deteta. To uključuje brokoli, crveni kupus, zeleni kupus, prokelj ili karfiol.

Najbolji način da iskoristite njihove prednosti je da ih kuvate u vodi ili na pari, iako se mogu dinstati i peći u rerni.

Jogurt

Od svih mlečnih proizvoda, jogurt je definitivno najbolja opcija za decu. Deca ga vole, a glavna korist koju organizam dobija od njega su žive bakterije mlečne kiseline. One su odlične za rad creva i ključne za izbegavanje posledica loše ishrane i bolesti.

Maslinovo ulje

Zdrave masti su važna komponenta prehrane tokom celog života. Birajte biljna ulja kao što je maslino, a maslac sačuvajte za povremenu upotrebu.

Mama hrani bebu
Shutterstock Mama hrani bebu

Mahunarke

Mnogi roditelji ih zanemaruju, ali su vrlo važne za decu. Pružaju proteine, vlakna, minerale i neke vitamine. Obično se preporučuje 2-4 puta nedeljno da se jedu.

Meso i riba

Uz jaja i mahunarke, ovo su vrlo važni izvori proteina za decu. Oni moraju biti prisutni u svim glavnim obrocima, a nemasno meso i riba su najzdravija opcija.

(Yumama)