Ako ste trudni, vrlo verovatno ste čuli i savet da treba da uvedete badem u ishranu, i to u jutarnjim časovima. Ali zašto je to preporuka i šta to badem sadrži što je važno za trudnicu i bebu u razvoju, otkrila je Ksenija Varakina Mitraj, biohemičar iz Rusije.

Iako se mnoge buduće mame pitaju da li su orašasti plodovi dozvoljeni u trudnoći jer su vrlo alergeni, pa se plaše da ne naštete svojoj bebi, evo šta kaže Ksenija:

"Glasine da konzumiranje badema tokom trudnoće mogu da izazovu buduće alergije i kod deteta, nemaju nikakvu naučnu osnovu. Jedini razlog da ih izbegavate je taj ako ste vi pokazali netopleranciju na bademe. Ako ste alergični na orašaste plodove, proverite sa svojim lekarom pre nego što ih uvedete u ishranu. Ali ako ste ovaj proizvod mirno jeli pre trudnoće, verovatno neće biti nikakve reakcije ni sada", rekla je Ksenija.

Zašto su bademi dobri tokom trudnoće?

Prema jednom naučnom istraživanju, žene koje jedu orašaste plodove u ranoj trudnoći imaju pametnije bebe. Takva deca su imala bolje pamćenje, bila su pažljivija i brže savladavala određenu veštinu. Najbolje rezultate davala su deca čije majke su jele orašaste plodove u prvom tromesečju trudnoće.

To može biti zbog toga što bademi imaju visok sadržaj folne kiseline i esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3 i omega-6. Ove komponente se mogu akumulirati u nervnom sistemu, posebno u prednjem režnju mozga, što utiče na razmišljanje i pamćenje.

Folna kiselina ima blagotvorno dejstvo i na formiranje DNK i RNK lanca, koji su osnova svih ćelija tkiva. Potrebna je svim tkivima koja se brzo dele.

Orašasti plodovi, badem, pistaći, orasi
Shutterstock Orašasti plodovi

Korisne karakteristike badema

Bademi su jedna od hranljivijih namirnica u našoj ishrani. Sadrže esencijalne masti, proteine i vitamine, koji su neophodni za zdrav rast i razvoj deteta. Uključivanje badema u ishranu trudnice može da pomogne u održavanju zdrave trudnoće. Evo nekoliko korisnih svojstava badema:

  • Sadrže folnu kiselina koja podržava formiranje mozga i nervnog sistema fetusa.
  • Bogati su zdravim nezasićenim mastima i složenim ugljenim hidratima.
  • Ima antioksidativno, antiinflamatorno i hipoglikemijsko dejstvo.
  • Pomaže u smanjivanju nivoa hormona gladi, dok povećava nivo hormona koji smanjuje apetiti, što znači da pomaže u održavanju zdrave težine tokom trudnoće.
  • Orašasti plodovi su bogati gvožđem koji podržava razvoj dečijeg srca i imuniteta.
  • Konzumiranje badema pomaže u povećanju količine alfa-tokoferola, jedinjenja prisutnog u krvi koji reguliše krvni pritisak.
Trudnica, stomak, trudnoća
Shutterstock Trudna žena

Koliko trudnice treba da jedu badema i zašto ujutru?

Najbolje je da uključite oko tri šake orašastih plodova nedeljno (oko 90 grama) u prva tri meseca trudnoće.

Najsigurniji način da jedete bademe jeste da ih potopite u vodu preko noći i skinete kožicu pre jela. Ovo oslobađa hranljive materije i enzime koji pomažu u varenju i razlažu masti.

Oni se dugo vare, pa ih je zbog toga najbolje jesti ujutru ili pre ručka. Korisne materije badema će se brže apsorbovati ako ga jedete na prazan stomak. Ali u popodnevnim satima je bolje da izbegavate badem. U tom periodu se bazalni metabolizam usporava, a visokokalorični badem može da dovede do povećanja telesne težine.

(Yumama)