Već je svima opšte poznato da je fizička aktivnost jako važna za zdravlje, a situacija nije drugačija ni u trudnoći. Naravno, trudnice pre svih fizičkih aktivnosti treba da se konsultuju sa svojim ginekologom, a ukoliko je sve u redu i možete da budete aktivne, znajte da je hodanje najbolja aktivnost za trudnice.

Evo koje su prednosti svakodnevnog hodanja u trudnoći:

Jača srce.Hodanje spada u jednu vrstu kardio treninga, odnosno ubrzava cirkulaciju, organi dobijaju više kiseonika, a srce radi efikasnije.

Dobro deluje na telesnu težinu. Sasvim je normalno i očekivano da ćete dobiti kilograme u trudnoći, ali hodanje može pomoći da ih ne dobijete previše, posebno ako ste inače skloni gojenju.

Normalizuje krvni pritisak.Visok pritisak inače predstavlja zdravstveni rizik, a u trudnoći može biti opasan i po mamu i po bebu. Zato je hodanje preporučljivo jer se tokom šetnje pritisak snižava – ali opet, samo ako vam lekar kaže da vam je fizička aktivnost dozvoljena.

Jača leđa. U trudnoći se uobičajeno javljaju bolovi u leđima jer kičma trpi veće opterećenje kako stomak raste, pa je hodanje i zato važno u trudnoći.

Jača kosti. Tokom trudnoće se luči hormon relaksin, koji omekšava kosti i zglobove – sve je to priroda tako uredila da bi beba lakše prošla kroz karlicu. Međutim, ovaj hormon deluje i na ostale kosti u telu, pa je dobro da šetate i time podstaknete vezivanje kalcijuma za kosti.

Normalizuje rad creva. Skoro da nema trudnice koju ne muči zatvor, barem u jednom delu trudnoće. Svakodnevno hodanje moglo bi da pomogne i u tome i podstakne creva da bolje rade.

Smanjuje stres. Razne hormonske promene koje se dešavaju u telu trudnice mogu da utiču i na česte promene raspoloženja. Hodanje je dobar način da smanjite stres, opustite se i osećate se bolje.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)