Kada je u pitanju ishrana trudnica, buduće mame uglavnom znaju šta ne bi trebalo da jedu dok su u drugom stanju, ali i šta bi trebalo redovno da unose. Međutim, kada su u pitanju napici, o tome se nešto manje govori, pa brojne trudnice nisu ni svesne da neki napici koje inače pijemo bez ikakvog razmišljanja, u trudnoći mogu da budu opasni!

Evo koje napitke ne bi trebalo da pijete u trudnoći jer mogu da naškode bebi.

1. Gazirani sokovi

Ovi napici inače ne važe baš za najzdravije, ali u trudnoći bi posebno trebalo da ih izbegavate. Pošto sadrže kofein, ali i brojne zaslađivače, mogu da naškode bebi ako ih unosite previše.

2. Mleko i sokovi koji nisu pasterizovani

Pasterizacijom se uklanjaju štetne bakterije i mikrobi u napicima, na šta posebno treba obratiti pažnju u trudnoći. Nepasterizovani napici, mleko i sokovi nisu preporučljivi dok ste u drugom stanju.

3. Kafa

Kafa nije na listi "zabranjenih" u trudnoći, ali budite umereni. Stručnjaci kažu da jedna do dve šolje kafe dnevno, odnosno oko 200 miligrama kofeina, neće naškoditi bebi.

4. Alkohol

Iako se mnogim budućim majkama daje savet da slobodno popiju pivo, te da to neće naškoditi bebi, imajte na umu da alkohol uopšte nije preporučljivi u trudnoći. Stručnjaci kažu da ne postoji bezbedna količina alkohola za trudnice, te da postoji rizik da se ozbiljno naškodi bebi.

5. Zeleni čaj

Mnoge trudnice se iznenade kada čuju da ovaj zdravi napitak nije preporučljiv u trudnoći. Stvar je u tome da on sadrži kofein, a deluje i na metabolizam, pa iz tog razloga ne bi trebalo da ga pijete dok ste u drugom stanju.

BONUS VIDEO:

Trudnički nos TikTok/ becky.hathaway

(Yumama/N. Z.)