Roditelji u Srbiji sve češće deci daju moderna i kratka imena, poput Mia, Iva, Una ili Vid, dok se mnogi vraćaju i starim imenima poput Arsenija, Gavrila, Despot i Vasilije. U moru raznih imena sa različitom simbolikom, ponekad je roditeljima teško da izaberu ono koje im se najviše dopada, posebno ako žele da to ne bude učestalo ime.

Porodica Simonović je u tome uspela jer se njihova ćerka zove potpuno drugačije, a možda je i jedina u zemlji sa takvim imenom. Ona je najstarije dete u svojoj porodici, a njeno ime je Srbija.

"Nekada su bile popularne Ane, Ljiljane, Marine, pa su nekad bile popularne Slavice, Ljubice, Mirjane, tako da svakog čuda tri dana dosta. Ako se vratimo malo u prošlost da porazgovaramo o staroslovenskim imenima koja su se davala deci na ovim prostorima, onda bismo imali Strahorada. Tako da bi to bilo mnogo čudnije nego Srbija." - rekla je devojčicina mama Ana Simonović za emisiju "150 minuta".

"Mislim da samo ime jača i karakter i volju." - objasnila je Srbija. Kako je navela, često se dogodi da na takmičenjima ima situaciju kada njeno ime ne napšišu na diplomi, ne prozovu je, a na međunarodnim takmičenjima misle da je na papirima napisano ime države.

Srbija nije jedina sa unikatnim imenom u svojoj porodici, ona ima dva brata i dve sestre, a kada se nabroje njihova imena zajedno, zaista je nemoguće da ih zaboravite. Srbija je najstarija ćerka, njena sestra se zove Sloboda, braća Miloš i Obilić, a najmlađa sestra Kruna.

"Mislim da su mi deca jaka kao što su im i imena jaka. Sloboda je prelepo ime, Miloš nosi ime po dedi, Obilić po Milošu Obiliću, a Kruna imamo dosta" - objasnila je mama Ana.

Među srpskim imenama postoji nekoliko imena koja su inspirisana Srbijom, od kojih su muška Srbislav, Srboljub, Srboslav, a žensko Srbijanka. Nekada su se davala imena i po bivšopj državi Jugoslaviji - Jugoslav i Jugoslava.

Izcor: Yumama

"Mislim da su mi deca jaka kao što su im i imena