Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje

Inspirišite se i izaberite ime za vašeg malog princa.

 Mama, beba, dečak Izvor: Shutterstock

Izbor imena za dete nije lak zadatak, a i vrlo je odgovoran. Neki se odlučuju za tradicionalna imena, dok drugi biraju vrlo neobična. Inspiracije je svuda, ali ipak treba da znate da je to nešto što će vaše dete oeležiti za ceo život, pa treba razmisliti dobro.

Uvek imajte na umu da proverite kako se slaže sa prezimenom koje će dete nositi, ali i kakvi nadimci se mogu dobiti.

Mame iz Srbije izabrale su 10 najlepših imena za dečake, pa možda vam posluže kao dobra inspiracija.

Možda će vas zanimati

1. Luka

Kako je u "korenu" imena Luka reč grčkog porekla "luks", koja se prevodi kao "sjaj; svetlost", ime ima značenje – "onaj koji donosi svetlost"; "sjajan"; "onaj koji obasjava radošću i svetlom".

Poznato je da je ime Luka vezano i za ličnost iz "Biblije", Luku Jevanđelistu, te se iz tog razloga i pretpostavlja da su dečaci ovog imena predodređeni da donesu svojim rođenjem u porodicu i u svoj dom – "milost; blagost; dobrotu; svetlost i pravdu".

Prema statističkim podacima ime Luka je jedno od najčešćih u Srbiji.

 Beba, kolica Izvor: Shutterstock

2. Relja

Posebno interesantno i pomalo neobično muško ime za koje nema toliko podataka po pitanju porekla. U principu, svi izvori potvrđuju da Relja vodi poreklo od slavenosrpskom imena Hrebljan.

Samo značenje se dovodi u vezu sa glagolima "žuriti", "hrliti", pa bi simbolika za Relju bila - onaj ko grabi napred!

3. Lazar

Definitivno veoma često muško ime kod nas! I sa razlogom - zvučno je i ima istorijsku konotaciju jer odmah asocira na cara Lazara.

Potiče od staro-hebrejske reči Eleazar, a kada je njeno značenje u pitanju - smatralo se da se ovo ime nose oni uz koje je uvek Bog, i koji su posebno nadareni i sve im polazi od ruke. Smatralo se da će dečaci koji se zovu Lazar u životu biti prave vođe.

4. Andrej

Možda i najčešće muško ime kod nas tokom poslednjih godina.

Ime Andrej vodi poreklo od grčkog imena "Andreas", a smatra se da su dečaci sa ovim imenom najhrabriji, najsposobniji i da su naročito smeli u odnosu na druge.

 Beba, spavanje Izvor: Shutterstock

5. Aleksej

Slovenski oblik imena ALEXIS. Od grčkog imena Alexis u značenju "pomagač" ili "branilac", izvedeno od grčkog alexo u značenju "braniti, pomagati". Ovo je bilo ime grčkog pesnika iz 3. veka pre nove ere, a takođe i nekoliko svetaca.

Upotrebljava se donekle naizmenično sa srodnim imenom Alexius, koje je nosilo pet vizantijskih careva. U engleskom govornom području češće se koristi kao žensko ime. Ovo ime poslednjih godina postaje popularno i sve je učestalije.

6. Konstantin

Iako se lično muško ime Konatantin, dosta često "prisvaja" kao tradicionalno slovensko i srpsko ime i veoma je popularno u našoj zemlji, i jedno je od retkih imena koje ima konstantnost ili pak "trajnost" kroz decenije i vekove, ovo ime je ipak latinskog i grčkog porekla, a što će biti dalje i još detaljnije opisano u nastavku teksta.Značenje imena Konstantin je najčešće – "onaj koji je stabilna osoba"; "onaj koji je jak"; "osoba koja je čvrsta kao stena"; "onaj koji je nepokolebljiv i istrajan"; "onaj koji je osoba na koju se svi mogu osloniti"; "onaj kome se sve može poveriti"; "čuvar"; "stabilnost; stalnost"; "rutina".

7. Viktor

Roditelji dečaka se takođe sve više odlučuju da im daju ime Viktor - ime za koje svi znamo da je njeno značenje pobeda. Smatra se jednim od starijih imena, a poreklo vodi direktno iz latinskog jezika.

Dakle, dečak koji se zove Viktor je, u simboličnom smislu, rođen da bude pobednik.

 Dete, beba, cucla Izvor: Shutterstock

8. Maksim

Maximilian je bilo tradicionalno kraljevsko ime među Habsburgovcima u Austro-Ugarskoj, a takođe i u Bavarskoj. U literaturi se pojavljuje kao suprug Rebeke u istoimenom romanu, a takođe i u romanu "Grof od Monte Krista". Maksim u doslovnom prevodu znači "najveći". Iako mnogi misle da je poreklo ovog imena rusko, istina je da je Maximus prvobitno bio latinska počasna titula koja se dodeljivala uspešnim vojnim zapovednicima. Ovo ime je poslednjih godina omiljenije među roditeljima.

9. Matej

I Matej je jedno od biblijskih imena, koje je nosilo jedan od 12 apostola. Reč je starohebrejskog porekla, a u prevodu znači dar božji.

Interesantno je da je kod nas do nedavno više bila prisutna varijanta ovog imena - Matija, ali u poslednje vreme je sve više dečaka koji se zovu baš Matej.

10. Teodor

Teodor je ime koje vodi direktno poreklo iz grčkog jezika: "Theodoros" je reč sastavljena od theos (Bog) + doron (dar) u značenju "dar božiji". Ovo ime je popularno na našim prostorima već nekoliko decenija. Skraćena verzija je Todor.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милица

Од набројаних имена само је Реља српско.

Jelica

Otkada je Viktor srpsko ime kao i ALEKSEJ.To su samo imena koja Su sada moderna.A gde su tu Nikola,Jovan...

Dragnce iz gornjeg Milanovca

Ko je rekao da je Relja 2. NAJLEPŠE srpsko IME

Najnovije

Vesti

Porodica