Svaka trudnica će od lekara dobiti dodatak folne kiseline, a od velikog značaja je da ga redovno uzimate. Folna kiselina je vrsta sintetičkog vitamina B rastvorljivog u vodi, tačnije vitamin B9. Proističe iz svog prirodnog oblika zvanog folat, koji se prirodno može naći u hrani kao što je pasulj, sočivo, grašak, pomorandža i špargla.

Folna kiselina pomaže ljudskom telu da razvije nove ćelije za stvaranje kose, noktiju i kože. Od vitalnog je značaja za embrion u razvoju jer pomaže u uspostavljanju zdravih nervnih cevi, kese koja okružuje mozak i kičmenu moždinu u razvoju.

Nedostatak folne kiseline može da dovede do različitih invaliditeta, što može da utiče na životni vek i opšte stanje novorođenčeta.

Prednosti korišćenja folne kiseline u trudnoći

Prve nedelje trudnoće su delikatne, zbog čega je veoma važno da uzimate folnu kiselinu što pre. Ovo je period kada se razvijaju neuralne cevi odgovorne za rast mozga i kičme.

Nedostatak folne kiseline na početku trudnoće povećava šansu za anomalije neuralne cevi. To uključuje stanja kao što su spina bifida i anencefalija, a oba stanja mogu da imaju razorne ishode.

  • Spina bifida utiče na kičmenu moždinu. Bebe rođenje sa ovim stanjem imaju povećan rizik od trajnog invaliditeta. Nervi za kretanje nogu i kontrolu bešike se ne razvijaju pravilno, što često dovodi do nemogućnosti hodanja ili pražnjenja bez pomoći.
  • Anencefalija utiče na rast mozga, a bebe sa ovim stanjem obično ne žive dugo.
shutterstock_528948832.jpg
Shutterstock Trudnica uzima folnu kiselinu

Defekti neuralne cevi se uvek javljaju tokom prvih nedelja trudnoće, ponekad čak i pre nego što mama zna da je trudna. Kada buduća majka uzima folnu kiselinu, smanjuje šansu za razvoj ovih sindroma i do 70 odsto.

Još jedna prednost folne kiseline je da pomaže rastu ćelija u placenti i embrionu. Kada uzimate folnu kiselinu pre i tokom rane trudnoće,ovaj super vitamin može da zaštiti vaše dete od:

  • Prevremenog rođenja.
  • Niske telesne težine na rođenju.
  • Slabog rasta u materici.
  • Pobačaja.
  • Rascepa usne i nepca.
  • Smanjenog rizika od komplikacija u trudnoći kao što je preeklampsija.
Trudnica, CTG
Shutterstock Trudnica na CTG-u

Koliko folne kiseline je potrebno u trudnoći?

Preporuka stručnjaka je da svaka žena u reproduktivnom periodu treba da uzima oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno.

Počnite da je uzimate najmanje mesec dana pre nego što počnete da radite na začeću. Tokom prva četiri meseca trudnoće obično se preporučuje uzimanje 400 mikrograma dnevno. Zatim, od četvrte nedelje do devetog meseca, obično se preporučuje 600 mikrograma u bilo kojoj fazi trudnoće.

Međutim, uvek se konsultujte sa svojim lekarom da biste dobili pravu dozu jer je svaka žena drugačija i ima drugačije potrebe za njom.

(Yumama)