Tokom trudnoće je veoma važno unositi voće, a kako u zimskom periodu nemamo prevelik izbor svežeg voća, trebalo bi da naučimo da biramo pametno. Jedno od njih se posebno preporučuje u trudnoći, iako naš narod nema naviku da ga jede često, kao na primer jabuku.

U pitanju je nar, a za njega se može reći da je idealna voćka u trudnoći. Ovo voće sadrži vitamina C oko 40 odsto što je dovoljno da zadovolji dnevne potrebe odraslih. Pored vitamina C, sadrži i folnu kiselinu, kalijum, vlakna, niacin, vitamin E i vitamin A.

Antioksidansi koji se takođe nalaze u naru su korisni u borbi protiv slobodnih radikala u telu. U poređenju sa drugim voćem, kao što su brusnice, borovnice i grožđe, sadržaj antioksidansa kod nara je veća.

Prednost nara za trudnice

Svaka majka zna da je veoma važno da izborom hrane zadovolji i potrebe fetusa. Dok je trudna, mama je jedina osoba koja može da hrani svoju bebu. Većina hrane i pića koje mama unosi će uticati i na bebu koja raste u materici.

Zbog toga, mama treba da obrati pažnju na to šta konzumira tokom trudnoće. Bitno je da bira hranljivu hranu i piće, a jedna od njih definitivno je nar. Sadržaj folne kiseline u naru može da spreči defekte neuralne cevi koji uzrokuju štećenje kičmene moždine fetusa. Pored toga, folna kiselina može da spreči i rascep usne kod novorođenčeta.

Nar
Shutterstock Nar

Ne samo da je odličan za bebu, nar je dobar i za mamu. Folna kiselina i antioksidanti u naru mogu da stimulišu i poboljšaju izgled kože kod buduće mame. Učestalom upotrebom nara, ispunićete i potrebe fetusa, a i mamina koža će blistati.

Koliko nara dnevno se preporučuje?

Za odrasle osobe, pa i žene u trudnoći, preporuka je da se jede jedan nar dnevno ili da se iscedi sok od jednog nara i pije.

(Yumama)