Sasvim je očekivano da u trudnoći dođe do promene apetita zbog hormona koji se menjaju. To je i razlog zašto se mnoge buduće mame nađu u situaciji da se usred noći bude gladne, a naravno, i zato što plod raste i ima svoje kalorijske potrebe.

Još jedna velika promena je metabolizam, koji se ubrzava kako bi "ispratio" rast i razvoj bebe. Dakle, sasvim je u redu i normalno je da u trudnoći jedete malo više nego ranije, ali ipak nije potrebno da jedete za dvoje, kako mnoge trudnice misle.

U prvom tromesečju najverovatnije nećete imati potrebu za većom količinom hrane, ali se u drugom trimestru vaše potrebe povećavaju za nekih 300 kalorija, a u trećem za oko 450.

Šta da radite ako se budite gladni noću

Nemojte da idete gladni u krevet. Birajte namirnice koje sadrže više hranljivih vlakana jer se ona sporije vare, pa će vas duže držati sitim. Najviše ih ima u voću, povrću, žitaricama celog zrna.

Pametno birajte užine. Nemojte da osećate krivicu ako i uzmete nešto noću da pojedete, ali gledajte da to bude nešto kvalitetno za vas i za bebu. Dakle, ne morate baš da posegnete za nekom grickalicom u tri ujutru, već radije birajte sveže voće, sir, kuvano jaje – ako već nešto morate da pojedete noću, neka bude bogato nutrijentima.

Ograničite unos prerađene hrane. Nije smak sveta ako ponekad i pojedete nešto što nije baš zdravo, ali potrudite se da vam se veći deo ishrane svodi na namirnice koje su što manje obrađene. Hrana koja je mnogo prerađena, poput čokolada, raznih grickalica, zaslađenih žitarica, može da utiče na hormone, pa ćete mnogo češće biti gladni.

Pijte dovoljno tečnosti. Voda je neophodna za pravilan rad organizma, a u trudnoći je naročito važno da je unosite dovoljno, i zbog sebe i zbog bebe. Uz to, voda će pomoći da mnogo efikasnije svarite hranu.

Izbegavajte hranu koja izaziva gorušicu ili zatvor. Osim osećaja gladi, noću može da vas budi i uporna gorušica, a da biste to izbegli, držite se podalje od pržene, masne hrane i gaziranih napitaka, a naročito u večernjim satima.

BONUS VIDEO:

Trudnica sa ogromnim stomakom TikTok/emmareynolds.nz

(Yumama/N. Z.)