Trudnice moraju da vode računa o mnogim stvarima kako bi i one i beba bile zdrave tokom svih devet meseci, pa tako recimo postoji kozmetika koju treba da izbegavaju. Kako su pred nama božićni i novogodišnji praznici, nije zgoreg da saznate i šta smete slobodno da jedete na porodičnim i drugim okupljanjima, ali i šta treba da izbegavate. 

Dr Kolin Volš na svom sajtu drcolinwalsh.com.au objašnjava da trudnice moraju da paze šta jedu kako bi zaštitile bebu od infekcija povezanih sa ishranom, poput Listerije, ali i zbog toga što su buduće mame podložnije trovanju hranom.

Svakako, ne treba da se plašite, već da obratite pažnju na hranu koju unosite, a i dalje postoji pregršt namirnica u kojima možete da uživate bez griže savesti.

Trovanje hranom se najčešće dešava hranom koja nije sveža, nije oprana, nije dobro skuvana ili je ostavljena da se ohladi. Savet je takođe da uvek proveravate rok upotrebe i da pratite instrukcije za pripremu koje su napisane na pojedinim namirnicama.

Pazite na način na koji se hrana priprema. Bilo da pravite ručak kod kuće, idete u goste ili u neki restoran za doček Nove godine, uverite se da je hrana koju jedete dobro termički obrađena – dakle, srednje pečen biftek, recimo, nije baš najbolji izbor za vas u ovom trenutku.

Takođe, doktorka kaže da bi trebalo da izbegavate meke sireve, plavi sir, paštete i mesne prerađevine, koje se često nađu na ovalima predjela. Voće koje je prethodno isečeno i tako posluženo nije najbezbedniji izbor za trudnice jer ne znate da li je prethodno oprano, niti koliko dugo stoji.

Oprano, celo voće, kao i orašasti plodovi (ako nemate alergiju, naravno) i tvrdi sirevi mogu da se nađu "na meniju" u ishrani trudnica.

Morski plodovi

S obzirom na to da traje post, možda će vam negde u gostima biti poslužena i riba, pa imajte na umu nekoliko stvari. Ništa što je prethodno skuvano, a zatim se jede hladno nije pogodno za trudnicu, kao ni hrana koja se jede sirova, poput sušija.

Pored toga, neke vrste ribe sadrže dosta žive, pa je zato preporučljivo izbegavati somovinu, morskog smuđa, sabljarke. Birajte ribu koja je dobro ispečena i jedite je dok je još uvek vruća, savetuje doktorka.

Kada je reč o mesu, slobodno smete da jedete piletinu, svinjetinu, ćuretinu i govedinu, opet, samo ako su dobro termički obrađeni i jedite dok je meso vruće.

Salate su uvek dobrodošao prilog jelima, i trudnice treba da ih jedu zbog vitamina, ali važno je da budu prethodno oprane. Izbegavajte bilo kakve salate koje se kupuju u pakovanjima i sve povrće koje jedete operite temeljno.

Jaja

Ne morate da se odreknete jaja u trudnoći, ali opet, pazite da deserti, prelivi i sosovi koji sadrže živa jaja nisu dobar izbor za buduće mame jer postoji rizik od zaraze salmonelom.

Desert

Mnogi deserti koje jedemo sadrže mleko ili mlečne proizvode, ali tu postoji jedna važna stvar – nikako ne treba da jedete one koji sadrže nepasterizovane mlečne proizvode jer su potencijalni izvor Listerije.

Takođe, pazite i na to da desert ne sadrži neki alkohol – rum se, recimo, često dodaje slatkišima. Ako ste negde u gostima, pitajte šta sadrži slatkiš koji vam domaćini služe, sigurno vam neće zameriti jer ste u blagoslovenom stanju.

Budite obazrivi i uživajte u trudnoći, kao i u praznicima!

BONUS VIDEO:

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)