Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne tiče vas se: Lažni ultrazvučni snimak kao odgovor na neprimerena pitanja znatiželjnika (FOTO)

Emili Bingam je na svom Fejsbuk profilu postavila status koji je opomenuo svet, prodrmao internet zajednicu i započeo novi onlajn pokret. Evo o čemu je reč...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tridesettrogodišnja žena iz Mičigena je slučajno započela onlajn pokret nakon što se porodica njenog momka našalila zbog toga što nemaju dece. Niame, Emili Bingam je fotografiju ultrazvuka koju je našla na internetu postavila na svoj Fejsbuk profil i napisala post o tome zašto nikoga ne bi trebalo da zanima da li će i kada neka osoba osnovati porodicu. 

Pogledajte i Majkama nije mesto u kafiću?! E pa ovako...

“Ćao svima!!! Sada kada sam vam privukla pažnju ovom fotografijom ultrazvuka koju sam našla kroz Google pretragu, ovo je samo prijateljski podsetnik da vas se reproduktivni i porođajni planovi i odluke drugih ljudi apsolutno ne tiču. NE TIČU VAS SE. Pre nego što upitate mladi bračni par kada će konačno osnovati porodicu... Pre nego što pitate roditelje jedinca kada će na svet doći bata ili seka... Pre nego što pitate neudatu tridesetogodišnjakinju da li planira da ima decu, jer, znate, biološki sat otkucava... Prestanite. Molim vas, prestanite. Ne znate ko se bori sa neplodnošću, ili tuguje zbog pobačaja, ili ima zdravstvenih problema. Ne znate ko u vezi ima probleme ili je pod stresom ili jednostavno tajming nije dobar. Ne znate ko razmišlja da li da ima decu ili još dece. Ne znate ko je odlučio da to nije za njih sada, ili ikada. Ne znate kako naizgled nevino pitanje može nekome uzrokovati bol, stres ili frustraciju. Naravno, nekim ljudima ovakva pitanja možda i ne izazovu lošu reakciju - ali mogu da vam kažem, iz sopstvenog i iz iskustva mojih prijatelja - veća je verovatnoća da hoće. 

Na kraju krajeva - bilo da želite da budete baka ili deka ili ste dobronamerni prijatelj ili član porodice, ili samo komšija koji zabada nos u tuđa posla, apsolutno vas se ne tiče. Pitajte nekoga zbog čega su uzbuđeni trenutno. Pitajte šta je najbolja stvar koja im se desila danas. Ako neka osoba želi da vam oktrije nešto lično kao što su planovi da ima ili nema decu, reći će vam sama. Ako ste znatiželjni, strpite se i sačekajte da vam sami otkriju to, ako i kada budu spremni.”

Ovaj post ubrzo je postao viralan i za sada je podeljen preko 80 000 puta! Osim toga, on je pokrenuo haštag #noneofyourbusiness putem kojeg su druge žene i muškarci širom sveta delili svoja slična iskustva i zalagali se za to da ovakva pitanja prestanu. 

Pogledajte i Status koji je lajkovalo više od 80.000 ljudi: Moj sin nosi suknjice od tila, da li sam zbog toga loša majka? (FOTO)

Emili je tada u izjavi za ABC News rekla: “Cilj mi je bio da pokažem ljudima kroz koliko različitih stvari ostali prolaze i da se zaustave i puste ih da sami odluče žele li da razgovaraju o potomstvu. Bila sam na njihovom mestu. Bila sam osoba koja je radila takve stvari, bila sam malo gruba prema prijateljici koja se udala jer sam samo pretpostavila da je beba sledeći korak.. Kasnije sam saznala da oni uopšte nisu planirali da imaju decu.”

Ona nije jedina žena koja je odlučila javno da progovori i ovom problemu, brojne poznate ličnosti su pričale o svojim problemima sa neplodnošću i bolu koji su osećale svaki put kada bi neko postavio pitanje vezano za decu. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica